INFORMACE ZE ZASEDÁNÍ LEDNOVÉ BURZOVNÍ KOMORY

Tisková zpráva č. 1 z 22. ledna 2003

Na svém dnešním zasedání burzovní komora:

1) projednala zprávu o výsledcích obchodování za měsíc prosinec 2002, čtvrté čtvrtletí a rok 2002.
Celkový prosincový objem obchodů na trhu akcií a PL v hodnotě 17,089 mld. Kč vzrostl ve srovnání s prosincem 2001 o 33,3 %. Ve 4. čtvrtletí 2002 dosáhl celkový objem obchodů s akciemi a PL hodnoty 49,186 mld. Kč, což odpovídá meziročnímu nárůstu 44,3 %. V průběhu 4. čtvrtletí vzrostly všechny průřezové indexy, index PX 50 o 4,23 %, PX-D o 3,53 % a index PX-GLOB o 5,10 %.
Rok 2002 byl významný především pro český akciový trh, když objem obchodů s akciemi meziročně vzrostl o nebývalých 53,3 %. Na trhu dluhopisů došlo k poklesu o 14,1%, takže celkový roční objem v roce 2002 ve výši 1 793,071 mld Kč byl o 9,8 % nižší než v rekordním roce předcházejícím a zařadil se tak na druhé místo v historii burzy.

2) Burzovní komora vzhledem ke končícím mandátům některých stávajících členů burzovního výboru pro členské otázky potvrdila pro další období do ledna 2006 stávající členy výboru:
 – Ing. Petra Valentu
 – JUDr. Irenu Šestákovou
 – a Ing. Mgr. Josefa Marka
Novým členem výboru jmenovala Ing. Sylvu Floríkovou a odvolala stávajícího člena Petra Opočenského.

3) schválila změny v Burzovních pravidlech s účinností od 1. března 2003 v částech:
* Podmínky přijetí cenného papíru k burzovnímu obchodu
* Podmínky přijetí cenného papíru k burzovnímu obchodu na volném trhu burzy
Změny v předpisech upravují přijímání zahraničních cenných papírů (ZCP) a informační povinnost jejich emitentů. Burzovní výbor pro kotaci může v souladu s novelou předpisů stanovit náležitosti přijetí ZCP odchylně od standardních podmínek přijetí, např. v případě dluhopisu, kdy vypovídacími ukazateli jsou především údaje o ručiteli. Dále je upravena možnost emitenta ZCP poskytnout dokumenty v anglickém jazyce. Jedná se zejména o kopie zakladatelských listin, finanční výkazy apod. Na žádost emitenta může výbor rovněž stanovit, že bude emitent informační povinnost plnit částečně v anglickém jazyce. Odchylně od stávajícího harmonogramu může výbor stanovit také rozsah a termín plnění informačních povinností emitenta ZCP.

Pozn.: Nově schválené části Burzovních pravidel budou umístěny na internetových stránkách burzy v záložce Legislativa (http://www.pse.cz/…dla_bcpp.asp).

4) vzala na vědomí zánik členství společností Všeobecná úverová banka, a.s., pobočka Praha a Conseq Finance, a.s., na burze na základě jejich vlastního rozhodnutí k 31. prosinci 2002.

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.