Informace ze zasedání červencové burzovní komory

Tisková zpráva č. 23 z 31. července 2002

Na svém dnešním zasedání burzovní komora:

1) zvolila Ing. Jana Blaška, MBA, zástupce České pojišťovny, a.s., místopředsedou burzovní komory. V souladu s novelou Stanov Burzy cenných papírů Praha, a.s., účinnou od 1. 7. 2002, volí členové burzovní komory nově dva místopředsedy. V současné době je předsedou burzovní komory Dušan Baran, místopředsedy jsou Jan Blaško a Michael Jasanský.

2) schválila dílčí změny Sazebníku burzovních poplatků na rok 2002 spočívající mj. v oddělení části burzovních poplatků za obchodování a poplatků za vypořádání, úpravy poplatků za dluhopisové programy a krátkodobé dluhopisy. Novela Sazebníku nabývá účinnosti 1. září 2002.

Pozn.: Nově schválený Sazebník burzovních poplatků bude umístěn na internetových stránkách burzy v záložce Legislativa (http://www.pse­.cz/legislati­va/pravidla_bcpp­.asp).

3) rozhodla s účinností od 6. srpna 2002 o ukončení obchodování s emisemi akcií:
ČESKÁ SPOŘITELNA CZ0008023801 na hlavním trhu burzy a
PPF INVEST.HOLDING CZ0009084505 na volném trhu burzy
z důvodu zrušení registrace akcií na základě rozhodnutí valné hromady společnosti. Posledním obchodním dnem je 5. srpen.

4) projednala pololetní výsledky hospodaření Burzy cenných papírů Praha, a.s., a byla informována o pololetních výsledcích hospodaření UNIVYC, a.s.
Burza cenných papírů Praha, a.s., dosáhla za období 1. 1. – 30. 6. 2002 zisku ve výši 26 785 tis. Kč a UNIVYC, a.s., dosáhl zisku 1 797 tis. Kč.

5) vzala na vědomí výsledky obchodování na burze za první pololetí 2002 .
V prvním pololetí 2002 došlo k výraznému zvýšení objemu obchodů na trhu akcií a podílových listů. Celkový objem dosáhl hodnoty 103,905 mld. Kč, což představuje nárůst o 63,70 % ve srovnání s druhým pololetím 2001 a o 59,05 % oproti prvnímu pololetí loňského roku. Rovněž tržní kapitalizace akcií a podílových listů vzrostla z 340,3 mld. Kč z konce roku 2001 na 385,3 mld. Kč k 28. 6. 2002.

Eva Hoskovcová
Burza cenných papírů Praha, a.s.