Informace ze zasedání červencové burzovní komory

Tisková zpráva č. 14 z 30. července 2003

Na svém dnešním zasedání burzovní komora m.j.:

• projednala zprávu o výsledcích obchodování za měsíc červen, druhé čtvrtletí a první pololetí 2003.

Celkový červnový objem obchodů na trhu akcií a PL v hodnotě 29,05 mld. Kč se meziměsíčně zvýšil o 83,91 % a meziročně dokonce o 129,70 %. Došlo i k nárůstu objemu obchodů s dluhopisy, který ve srovnání s květnovým objemem vzrostl o 28,43 %. Ve druhém čtvrtletí pokračoval růst všech průřezových indexů a rostoucí kurzy akcií se promítly i do hodnoty tržní kapitalizace, která se v průběhu čtvrtletí zvýšila o 7,57 %. V prvním pololetí dosáhl celkový objem obchodů s akciemi hodnoty 101,96 mld. Kč, což představuje 9,06% nárůst ve srovnání s druhým pololetím 2002. Naopak objem obchodů s dluhopisy zaznamenal pololetní pokles o 24,74 %. První pololetí 2003 bylo charakteristické především výrazným nárůstem všech průřezových indexů. Index PX 50 se zvýšil o 16,15 %, PX-D o 13,73 % a index PX-GLOB o 16,70 % oproti konci druhého pololetí 2002. Z kapita­lizačně silných oborů si nejvíce polepšila energetika (o 18,31 %) a doprava a spoje (o 15,81 %). Nejvíce obchodovanou akciovou emisí v pololetní bilanci se opět stala KOMERČNÍ BANKA.

• vzala na vědomí zánik členství společnosti CA IB Securities, a.s., na burze na základě jejího vlastního rozhodnutí k 29. červenci 2003. Důvodem je převedení aktivit této společnosti, souvisejících s obchodováním na burze, na společnost HVB Bank Czech Republic a.s.
  • projednala informaci o postupu prodeje Burzovního paláce.
  • jmenovala dva nové členy burzovního výboru pro členské otázky:
    • Mgr. Gabrielu Dudášovou
    • Ing. Hanu Krňávkovou
    a odvolala dva členy výboru Ing. Ivo Strejce a JUDr. Irenu Šestákovou.
  • schválila ukončení obchodování s emisí akcií TEPLÁRNY BRNO, ISIN CS0008452157 na volném trhu burzy z důvodu splynutí do společnosti, jejíž cenné papíry nejsou registrovány na burze. Posledním obchodním dnem bude třetí obchodní den před dnem pozastavení práva nakládat s akciemi emise ve Středisku cenných papírů. Burza bude o konkrétním datu ukončení obchodování s touto emisí na burze informovat v dostatečném časovém předstihu.

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.