INFORMACE Z ÚNOROVÉHO ZASEDÁNÍ BURZOVNÍ KOMORY

Na svém únorovém zasedání burzovní komora projednala zprávu o výsledcích obchodování za leden 2005, vzala na vědomí rezignaci člena burzovní komory, zvolila dva místopředsedy burzovní komory, projednala předběžné výsledky hospodaření burzy za rok 2004, schválila změny v Burzovních pravidlech v části týkající se obchodování ve SPAD a jmenovala nové členy burzovních výborů na další funkční období.

1)

Výsledky obchodování za leden 2005

Rekordní lednový objem obchodů na trhu akcií a podílových listů ve výši 65,1 mld. Kč poprvé v historii pražské burzy překonal šedesátimiliardovou hranici a o 21,4 % překonal dosud nejvyšší měsíční objem z listopadu 2004. Ve srovnání se prosincovým objemem se zvýšil o 40,9 %, meziročně pak o výrazných 117,5 %. I průměrný denní objem obchodů na trhu akcií dosáhl v lednu rekordní hodnoty 3,1 mld. Kč a překonal dosud nejvyšší průměrný denní objem z listopadu 2004 o 21,4 %. Již šestý měsíc v řadě pokračoval růst hodnot průřezových burzovních indexů. Index PX 50 meziměsíčně přidal 6,2 %, index PX-D 3,8 % a index PX-GLOB 4,8 %. Dne 28. ledna dosáhl index PX 50 nové rekordní závěrečné hodnoty 1 102,2 bodu. Lednový objem obchodů s dluhopisy ve výši 47,7 mld. Kč zaznamenal meziměsíční 7,4% nárůst, v meziročním srovnání došlo k poklesu o 27,4 %.

2)

Rezignace člena burzovní komory

Burzovní komora vzala na vědomí rezignaci pana Mgr. Michaela Jasanského na funkci místopředsedy burzovní komory a na jeho členství v burzovní komoře k 16. únoru 2005.

3)

Volba dvou místopředsedů burzovní komory

Členové burzovní komory zvolili Ing. Daniela Helera a Ing. Jana Klenora místopředsedy burzovní komory s účinností od 21. února 2005.

4)

Předběžné výsledky hospodaření burzy za rok 2004

Výsledkem hospodaření burzy v roce 2004 je zisk, jehož předběžná hodnota před zdaněním dosáhla 42,1 mil. Kč. Na pozitivním hospodářském výsledku se podílel především vyšší objem tržeb i přes snížení poplatků za obchodování v posledním čtvrtletí 2004 o 80 %. Předběžný konsolidovaný hospodářský výsledek před zdaněním dosáhl hodnoty 62,6 mil. Kč.

5)

Pravidla obchodování ve SPAD

Burzovní komora schválila s účinností od 1. března 2005 změny v Burzovních pravidlech v části Pravidla obchodování ve SPAD.

6)

Jmenování členů burzovních výborů

Vzhledem ke končícím mandátům některých stávajících členů jmenovala burzovní komora nové členy burzovního výboru pro burzovní obchody a burzovního výboru pro kotaci. V burzovním výboru pro burzovní obchody byli na další tříleté období do února 2008 potvrzeni dva stávající členové, kterým končí mandát: Ing. Radim Dalík (Komerční banka, a.s.) Ing. Oldřich Pavlovský (Patria Finance, a.s.)

Burzovní komora vzala na vědomí rezignaci Ing. Pavla Makovce a Ing. Milana Šarmana na jejich členství v burzovním výboru pro kotaci. Na další tříleté období do února 2008 byl v burzovním výboru pro kotaci potvrzen Ing. Petr Skotnica (Komerční banka, a.s.) a novými členy výboru byli jmenováni: Tomáš Klápště (Patria Finance, a.s.) Ing. Jan Chmelík (WOOD and Company Financial Services, a.s.)

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.