Informace z říjnového zasedání burzovní komory

[Tisková zpráva] Tisková zpráva č. 17 z 22. října 2003

Na svém dnešním zasedání burzovní komora:

1. projednala zprávu o výsledcích obchodování za měsíc září a třetí čtvrtletí 2003

Celkový zářijový objem obchodů na trhu akcií a PL v hodnotě 30,4 mld. Kč se meziměsíčně zvýšil o 20,5 % a meziročně dokonce o 190,5 %. Naopak dluhopisy stagnovaly. Objem obchodů poklesl meziměsíčně o 0,6 %, meziroční snížení odpovídalo 47,7 %. Ve třetím čtvrtletí pokračoval růst všech průřezových indexů. Index PX 50 se zvýšil o 12,5 %, PX-D o 11,9 % a index PX-GLOB o 11,0 % oproti konci druhého čtvrtletí 2003. Rostoucí kurzy akcií se promítly i do hodnoty tržní kapitalizace, která k 30. 9. 2003 dosáhla hodnoty 595,1 mld. Kč a v průběhu třetího čtvrtletí se tak zvýšila o 8,9 %. Meziroční nárůst odpovídá 69,2 %. Naopak objem obchodů s dluhopisy ve výši 272,4 mld. Kč zaznamenal 2,5% pokles ve srovnání s předchozím čtvrtletím a 44,6% pokles ve srovnání se třetím čtvrtletím 2002.

2. schválila novelu Sazebníku burzovních poplatků na rok 2003

Pro období od 1. 11. do 31. 12. 2003 schválila burzovní komora snížení burzovních poplatků za obchodování na 50 %. Důvodem tohoto opatření je podpora likvidity burzovního trhu.

Pozn.: Nově schválený Sazebník burzovních poplatků na rok 2003 bude umístěn na internetových stránkách burzy v kapitole Legislativa – http://www.pse­.cz/legislati­va/pravidla_bcpp­.asp.

3. schválila harmonogram burzovních dní na I. pololetí 2004

Celkový počet burzovních dní v prvním pololetí 2004 je 127. Burzovními dny jsou všechny pracovní dny od 1. ledna do 30. června 2004 s výjimkou 2. ledna. Neburzovními dny jsou dny pracovního klidu: 1. leden a 12. duben.

Pozn.: Harmonogram je zveřejněn na internetových stránkách burzy v kapitole Obchodování na adrese http://www.pse­.cz/obchodova­ni/kalendar.asp

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.