Informace z říjnového zasedání burzovní komory

Na svém dnešním zasedání burzovní komora projednala zprávu o výsledcích obchodování za září a třetí čtvrtletí 2004, schválila zrušení vybraných poplatků za kotaci a obchodování, vzala na vědomí rezignaci člena burzovní komory, jmenovala nového člena burzovního výboru pro burzovní obchody a rozhodla o vyřazení dvou emisí akcií z obchodování na burzovním trhu.

1. Výsledky obchodování za měsíc září a třetí čtvrtletí 2004

Celkový zářijový objem obchodů na trhu akcií a PL v hodnotě 37,7 mld. Kč se meziměsíčně zvýšil o 12,5 % a meziročně o 24,1 %. Pokračoval růst hodnot průřezových burzovních indexů. Index PX 50 přidal meziměsíčně 7,3 %, PX-D 7,3 % a index PX-GLOB 6,5 %. Zářijový objem obchodů s dluhopisy ve výši 48,5 mld. Kč zaznamenal nepatrný 0,7% meziměsíční pokles, v meziročním srovnání se však snížil o 34,8 %.

Ve třetím čtvrtletí 2004 dosáhl objem obchodů na trhu akcií a PL hodnoty 105,1 mld. Kč, což odpovídá 36,4% meziročnímu nárůstu. Všechny průřezové indexy zaznamenaly oproti konci druhého čtvrtletí 2004 nárůst (index PX 50 o 10,3 %, PX-D o 9,1 % a index PX-GLOB o 8,5 %), jenž se promítl i do hodnoty tržní kapitalizace akcií, která k 30. 9. 2004 dosáhla 845,7 mld. Kč. V průběhu třetího čtvrtletí se tak zvýšila o 8,6 % a meziročně o 42,1 %. Objem obchodů s dluhopisy ve výši 135,7 mld. Kč zaznamenal 28,9% pokles ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

2. Úprava burzovních poplatků

Burzovní komora projednala a schválila novelu Sazebníku burzovních poplatků s účinností od 1. listopadu 2004. Schválená úprava se týká zrušení vybraných poplatků za kotaci a obchodování v případě nově přijímaných emisí. Ruší se:

1. jednorázový poplatek emitenta za přijetí akcií na burzovní trh
    2. roční poplatek emitenta za nové akciové emise v roce přijetí
    3. poplatek člena burzy, který zažádal o přijetí nové akciové emise, za obchody uzavřené s touto emisí po dobu jednoho roku

Pozn.: Nově schválený Sazebník burzovních poplatků na rok 2004 bude umístěn na internetových stránkách burzy v záložce Legislativa (http://www.pse.cz/…dla_bcpp.asp).

3. Rezignace člena burzovní komory

Burzovní komora vzala na vědomí rezignaci Ing. Jana Blaška na funkci místopředsedy burzovní komory a na členství v burzovní komoře k 20. říjnu 2004.

4. Jmenování nového člena burzovního výboru pro burzovní obchody

Burzovní komora jmenovala Zdeňka Lepku členem burzovního výboru pro burzovní obchody na funkční období do února 2006.

5. Vyřazení dvou emisí akcií z obchodování na burzovním trhu

Burzovní komora schválila vyřazení dvou emisí akcií z obchodování na volném trhu burzy.

• Emise akcií TARMAC SEVEROKÁMEN, ISIN CZ0005074351 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od data nabytí právní moci rozhodnutí Městského soudu v Praze o zrušení společnosti bez likvidace s převzetím jmění hlavním akcionářem.
    • Emise akcií KABLO ELEKTRO, ISIN CS0005034156 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 9. listopadu 2004 z důvodu zrušení registrace cenného papíru na veřejném trhu valnou hromadou emitenta. Posledním obchodním dnem je 8. listopad.

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.