INFORMACE Z PROSINCOVÉHO ZASEDÁNÍ BURZOVNÍ KOMORY

Tisková zpráva č. 130 z 19. prosince 2001
1) Burzovní komora na svém pátečním zasedání dne 14. prosince projednala výsledky obchodování za listopad, které potvrzují poměrně vysokou aktivitu investorů ve čtvrtém čtvrtletí roku.

2) Burzovní komora schválila Sazebník burzovních poplatků na rok 2002.

Nový Sazebník neobsahuje až na několik formálních úprav žádné změny ve výši jednotlivých burzovních poplatků ve srovnání s rokem 2001.

3) Burzovní komora schválila změny v Burzovních pravidlech v části Pravidla vypořádání.
Změny v Pravidlech vypořádání přispívají především k posílení postavení Garančního fondu burzy a ke zjednodušení postupu v případě nutnosti vypořádat burzovní obchod náhradním způsobem.

4) Burzovní komora schválila změny v Burzovních pravidlech v těchto částech:
§ Podmínky přijetí cenného papíru k burzovnímu obchodu
§ Podmínky přijetí cenného papíru k burzovnímu obchodu na novém trhu burzy
§ Podmínky přijetí cenného papíru k burzovnímu obchodu na volném trhu burzy

Hlavním přínosem změn v předpisech je umožnění zkrácení délky procesu přijímání krátkodobých dluhopisů, jednotlivých emisí dluhopisového programu nebo tranší emisí již na burze obchodovaných. Novelizované předpisy rovněž umožňují uveřejňovat kotační inzerát pouze na internetových stránkách burzy nikoliv jako doposud v jednom celostátně distribuovaném deníku.

Pozn.: Sazebník burzovních poplatků na rok 2002 a nově schválené části Burzovních pravidel budou v nejbližších dnech umístěny na internetových stránkách burzy v záložce Legislativa.

5) Burzovní komora dále projednala zprávu o činnosti inspekce burzy v roce 2001.

Burzovní komora byla informována o činnosti inspekce v letošním roce, o stavu přípravy SW produktů pro inspekční činnost a o zaměření inspekční činnosti v oblasti obchodování s deriváty. Dále vzala na vědomí zásady dalšího rozvoje inspekční činnosti a priority jejího zaměření v roce 2002, kdy se inspekce zaměří především na dodržování zásad jednání s klienty, plnění povinností a předpokladů pro obchodování a záležitosti pohotově likvidních prostředků.

6) Burzovní komora schválila plán činnosti PR burzy na rok 2002.
V oblasti PR aktivit na příští rok burza považuje za svou prioritu další rozvoj svých internetových stránek a dalších elektronických forem poskytování burzovních informací, což umožní dosahovat stejného výsledného efektu s vynaložením nižších finančních prostředků.

7) Burzovní komora rozhodla o ukončení obchodování s emisí akcií BIOCEL PASKOV.

Burzovní komora rozhodla na žádost emitenta o ukončení obchodování s emisí akcií BIOCEL PASKOV, ISIN CS0005017953 na vedlejším trhu burzy s účinností k 19. prosinci. Důvodem pro ukončení obchodování cenného papíru je převzetí společnosti dosavadním majoritním akcionářem, čímž dochází ke zrušení společnosti bez likvidace.

8) Burzovní komora schválila návrh na vyhlášení výběrového řízení na funkci generálního tajemníka burzy.

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.