Informace z lednového zasedání burzovní komory

Tisková zpráva č. 1 z 21. ledna 2004

Na svém dnešním zasedání burzovní komora:

• projednala zprávu o výsledcích obchodování za rok 2003.

Rok 2003 byl především ve znamení akciového trhu, který byl velmi úspěšný. Celkový objem obchodů s akciemi v hodnotě 257,4 mld. Kč meziročně vzrostl o 30,4 % a dosáhl historicky druhé nejvyšší hodnoty. Za rekordní hodnotou z roku 2000 zaostal o pouhých 2,5 %. Z čtvrtletních bilancí celkových objemů obchodů s akciemi vyplývá, že nejúspěšnějším čtvrtletím bylo čtvrté čtvrtletí, které se na ročním objemu obchodů podílelo 30,5 %, následované třetím čtvrtletím s 29,9% podílem.

Celkový objem obchodů dosáhl hodnoty 1 367,5 mld. Kč, což představuje 23,7% snížení ve srovnání s objemem z roku 2002. Příčinou byl pokles likvidity na trhu dluhopisů, neboť roční objem ve výši 1 110,1 mld. Kč zaznamenal meziroční snížení o 30,4 %.

Oficiální burzovní index PX 50 si meziročně polepšil o 43,1 %, index PX-D o 40,8 % a index PX-GLOB o 41,6 %. Český trh se stejně jako v roce 2002 zařadil mezi nejrychleji rostoucí trhy, přestože i většina velkých rozvinutých trhů zaznamenala v roce 2003 růst.

Z kapitalizačně významných oborů vzrostl index peněžnictví o 43,1 % a energetiky o 41,6 % a po propadu v roce 2002 i obor doprava a spoje o 23,3 %. Rostoucí kurzy akcií se promítly i do hodnoty tržní kapitalizace, která dosáhla na konci roku hodnoty 644,5 mld. Kč a vzrostla tak oproti konci roku 2002 o 34,8 %.

Nejlikvidnější akciovou emisí se stejně jako v roce 2002 stala KOMERČNÍ BANKA s celkovým ročním objemem 101,2 mld. Kč a podílem 39,3 % na ročním objemu obchodů trhu akcií.

• projednala zprávu o výsledcích obchodování za prosinec 2003.

Vývoj prosincových hodnot průřezových burzovních indexů zaznamenal po mírném listopadovém poklesu opět růstovou tendenci. Index PX 50 přidal meziměsíčně 5,6 %, PX-D 6,3 % a index PX-GLOB 4,8 %. Celkový prosincový objem obchodů na trhu akcií v hodnotě 28,3 mld. Kč se meziměsíčně zvýšil o 33,8 % a meziročně zaznamenal nárůst o 65,6 %. Prosincový objem obchodů s dluhopisy dosáhl hodnoty 70,3 mld. Kč, což odpovídá 5,7% meziměsíčnímu nárůstu.

• projednala postup přípravy centrálního depozitáře.
  • schválila ukončení obchodování s emisí dluhopisů ING BANK VAR/04. Emise dluhopisů ING BANK VAR/04, ISIN CZ0000000047 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 5. února 2004 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 4. únor.

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.