Informace z lednového zasedání burzovní komory

Na svém dnešním zasedání burzovní komora projednala zprávu o výsledcích obchodování za rok 2004, čtvrté čtvrtletí a prosinec 2004, schválila změny v Poplatkovém řádu, jmenovala nového člena představenstva UNIVYC, a.s., a novou členku burzovního výboru pro členské otázky a schválila vyřazení tří emisí z obchodování na burzovním trhu.

1. Výsledky obchodování za rok 2004, čtvrté čtvrtletí a prosinec 2004

Rok 2004 byl pro akciový trh zatím nejúspěšnějším rokem. Celkový roční objem obchodů na trhu akcií dosáhl rekordní hodnoty 479,7 mld. Kč, což představuje 81,6% nárůst ve srovnání s doposud nejúspěšnějším rokem 2000. Meziročně se objem obchodů na akciovém trhu zvýšil o 86,4 %. Nejlikvidnější akciovou emisí se stejně jako v roce 2003 stala KOMERČNÍ BANKA s celkovým ročním objemem 149,3 mld. Kč. Index PX 50 uzavřel rok 2004 na historickém maximu 1 032,0 bodu s rekordním meziročním přírůstkem 56,6 %. Na růstu indexu PX 50 se nejvíce podílela emise ČEZ, jejíž kurs v roce 2004 vzrostl o 133,8 %. Index PX-D uzavřel rok na hodnotě 2 551,1 bodu s meziročním nárůstem o 55,3 %. Rostoucí kurzy akcií se promítly i do hodnoty tržní kapitalizace, která dosáhla na konci roku hodnoty 975,8 mld. Kč a meziročně vzrostla o 51,4 %. Celkový roční objem obchodů na trhu dluhopisů dosáhl 692,5 mld. Kč, což odpovídá meziročnímu snížení o 37,6 %. I ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl objem obchodů na trhu akcií rekordní hodnoty 142,6 mld. Kč s meziročním nárůstem 81,7 % a významně se podílel na historicky nejvyšším pololetním objemu obchodů ve výši 247,6 mld. Kč. Objem obchodů s dluhopisy ve výši 151,9 mld. Kč zaznamenal 11,9% nárůst ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Celkový prosincový objem obchodů na trhu akcií činil 46,2 mld. Kč a za rekordním listopadovým objemem zaostal o 13,9 %, avšak meziročně zaznamenal nárůst o 63,3 %. Již pátý měsíc v řadě pokračoval růst hodnot průřezových burzovních indexů. Index PX 50 meziměsíčně přidal 2,1 %, indexy PX-D a PX-GLOB 1,8 % . Prosincový objem obchodů s dluhopisy ve výši 44,4 mld. Kč zaznamenal v meziměsíčním srovnání nepatrný 0,5% nárůst, v meziročním srovnání pak poklesl o 36,9 %.

2. Poplatkový řád

Burzovní komora schválila s účinností od 1. února 2005 změny v Poplatkovém řádu, které se týkají především sjednocení výše jednorázového poplatku za přijetí dluhopisů vydaných státem a orgány místní i krajské samosprávy.

Pozn.: Nově schválený Poplatkový řád bude umístěn na internetových stránkách burzy v kapitole Legislativa (http://www.pse.cz/…dla_bcpp.asp).

3. Jmenování nového člena představenstva společnosti UNIVYC, a.s.

Burzovní komora jmenovala Ing. Jana Klenora z Patria Finance, a.s., novým členem představenstva dceřiné společnosti burzy UNIVYC, a.s.

4. Jmenování nového člena burzovního výboru pro členské otázky

Burzovní komora jmenovala Ing. Alenu Vodičkovou z Patria Finance, a.s., členkou burzovního výboru pro členské otázky na funkční období do února 2008.

5. Vyřazení tří emisí z obchodování na burzovním trhu

• Emise akcií TEPLÁRNY BRNO ISIN CS0008452157 bude vyřazena z obchodování na oficiálním volném trhu burzy s účinností od 15. února 2005 z důvodu rozhodnutí majoritních akcionářů učinit nabídku na odkoupení akcií společnosti s následným vyřazením akcií z obchodování na oficiálních trzích. Posledním obchodním dnem je 14. únor.
    • Emise dluhopisů SM ENERG. VAR/05 ISIN CZ0003500993 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 2.února 2005 z důvodu splacení emise dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 1. únor.
    • Emise dluhopisů KOB VAR/05 ISIN CZ0003700478 bude vyřazena z obchodování na hlavním trhu burzy s účinností od 15. února 2005 z důvodu splacení emise dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 14. únor.

Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.