Informace z červnového zasedání burzovní komory

Tisková zpráva č. 15 z 23. června 2004

Na svém dnešním zasedání burzovní komora projednala zprávu o výsledcích obchodování za měsíc květen, vzala na vědomí rezignaci pana Ing. Tomáše Zralého na členství v burzovní komoře, kooptovala pana Ing. Petra Koblice za člena burzovní komory, jmenovala předsedu burzovního výboru pro kotaci a nového člena představenstva Univycu a schválila vyřazení tří emisí dluhopisů z obchodování na burzovním trhu.

1. Výsledky obchodování za měsíc květen

Celkový květnový objem obchodů na trhu akcií činil 43,6 mld. Kč a ve srovnání s dubnovým objemem zaznamenal mírný nárůst o 2,8 %, meziroční nárůst představuje 176,2 %. Pokračoval mírný pokles hodnot průřezových burzovních indexů. Hodnota indexu PX 50 se meziměsíčně snížila o 3,9 %, indexu PX-D o 3,8 % a indexu PX-GLOB o 2,7 %. Meziročně však indexy posílily a v případě indexu PX 50 se jednalo o 41,5% navýšení. Květnový objem obchodů s dluhopisy ve výši 49,9 mld. Kč poklesl ve srovnání s předchozím měsícem o 30,1 %.
  2. Centrální depozitář

Burzovní komora projednala současný stav prací na přípravě Centrálního depozitáře cenných papírů.
  3. Rezignace člena burzovní komory

Burzovní komora vzala na vědomí rezignaci pana Tomáše Zralého na členství v burzovní komoře k 23. červnu 2004.
  4. Kooptace nového člena burzovní komory

Burzovní komora kooptovala pana Petra Koblice za nového člena burzovní komory.
  5. Jmenování předsedy burzovního výboru pro kotaci

Burzovní komora jmenovala pana Petra Koblice předsedou burzovního výboru pro kotaci na tříleté funkční období, do června 2007.
  6. Jmenování nového člena představenstva společnosti UNIVYC, a.s.

Burzovní komora jmenovala pana Petra Koblice členem představenstva dceřiné společnosti burzy UNIVYC, a.s.
  7. Vyřazení tří emisí dluhopisů z obchodování na burzovním trhu

Burzovní komora schválila vyřazení dvou emisí dluhopisů z obchodování na burzovním trhu.
    • Emise dluhopisů ST.DLUHOP. 7,30/04 ISIN CZ0001000632 bude vyřazena z obchodování na hlavním trhu burzy s účinností od 30. června 2004 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 29. červen.
    • Emise dluhopisů VELICHOVKY 13,4/04 ISIN CZ0003500910 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 16. července 2004 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 15. červenec.
    • Emise dluhopisů ALIATEL VAR/08 ISIN CZ0003501280 bude vyřazena z obchodování na vedlejším trhu burzy s účinností od 30. července z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 29. červenec.

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.