Informace z červencového zasedání burzovní komory

Tisková zpráva č. 20 z 21. července 2004

Na svém dnešním zasedání burzovní komora projednala zprávu o výsledcích obchodování za měsíc červen a první pololetí 2004 a schválila vyřazení tří emisí dluhopisů a jedné emise akcií z obchodování na burzovním trhu.

1. Výsledky obchodování za první pololetí a měsíc červen 2004
    V prvním pololetí dosáhl objem obchodů s akciemi rekordní hodnoty 232,0 mld. Kč a překonal objem dosud nejúspěšnějšího prvního pololetí 2000 o 21,6 %. Růst objemů byl doprovázen cenovým růstem akciových emisí, což se výrazně promítlo do hodnot průřezových burzovních indexů. Hodnota indexu PX 50 vzrostla v průběhu prvního pololetí o 20,4 %, indexu PX-D o 21,4 % a indexu PX-GLOB o 20,1 %. Z kapitalizačně nejvýznamnějších oborů si nejlépe vedlo peněžnictví, jehož index BI15 se zvýšil o 26,8 %. Tržní kapitalizace akciového trhu dosáhla k 30. červnu 2004 hodnoty 778,9 mld. Kč a v průběhu prvního pololetí vzrostla o 20,9 %. Nejvíce obchodovanou akciovou emisí se v pololetní bilanci opět stala KOMERČNÍ BANKA. Objem obchodů s dluhopisy dosáhl v prvním pololetí 2004 hodnoty 404,9 mld. Kč, což ve srovnání s prvním pololetím 2003 představuje pokles o 34,7 %. Celkový červnový objem obchodů na trhu akcií v hodnotě 24,5 mld. Kč se meziměsíčně snížil téměř o 44 % a meziročně o 15,8 %. Naopak došlo k nárůstu objemu obchodů s dluhopisy, který dosáhl hodnoty 69,4 mld. Kč a ve srovnání s květnovým objemem vzrostl o 38,9 %.
  2. Centrální depozitář
    Burzovní komora projednala postup přípravy Centrálního depozitáře cenných papírů.
  3. Vyřazení tří emisí dluhopisů a jedné emise akcií z obchodování na burzovním trhu
    • Emise dluhopisů UNIPETROL 9,00/04 ISIN CZ0003501132 bude vyřazena z obchodování na hlavním trhu burzy s účinností od 26. srpna 2004. Posledním obchodním dnem je 25. srpen.
    • Emise dluhopisů KB 8,00/04 ISIN CZ0003700528 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 6. srpna 2004 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 5. srpen.
    • Emise státních dluhopisů ST.DLUHOP. 6,05/04 ISIN CZ0001000756 bude vyřazena z obchodování na hlavním trhu burzy s účinností od 11. srpna 2004 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 10. srpen.
    • Emise akcií TATRA ISIN CS0005018456 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 10. srpna 2004 z důvodu rozhodnutí valné hromady společnosti o zrušení registrace akcií na veřejném trhu. Posledním obchodním dnem je 9. srpen.

Eva Hoskovcová
Burza cenných papírů Praha, a.s.