Informace z březnového zasedání burzovní komory

[Tisková zpráva] Tisková zpráva č. 5 z 24. března 2004

Na svém dnešním zasedání burzovní komora:

1. projednala zprávu o výsledcích obchodování za únor 2004.

Již třetí měsíc pokračoval růst hodnot průřezových burzovních indexů. Index PX 50 přidal meziměsíčně 11,9 %, PX-D 11,0 % a index PX-GLOB 10,1 %. Pokračoval tak i výrazný meziroční nárůst, který v případě indexu PX 50 představoval 63,9% navýšení. Celkový únorový objem obchodů na trhu akcií v hodnotě 43,1 mld. Kč se zařadil na druhou pozici v žebříčku největších měsíčních objemů. Meziměsíčně se zvýšil o 43,9 % a meziročně zaznamenal nárůst dokonce o 261,3 %. Vzhledem k nižšímu počtu burzovních dní dosáhl únorový denní průměr na trhu akcií rekordní hodnoty 2 153,9 mil. Kč. V prvních dvou měsících roku 2004 výrazně vzrostly obchody se zahraniční emisí ERSTE BANK a dosáhly víc jak 40% hodnoty objemu obchodů s touto emisí na vídeňské burze. Únorový objem obchodů s dluhopisy ve výši 65,8 mld. Kč se meziměsíčně téměř nezměnil a zaznamenal minimální nárůst 0,1 %.

2. kooptovala pana Daniela Helera za člena burzovní komory.

Burzovní komora kooptovala pana Daniela Helera za nového člena burzovní komory. Daniel Heler je členem představenstva a náměstkem generálního ředitele České spořitelny, a.s.

3. schválila ukončení obchodování se dvěma emisemi akcií a jednou emisí dluhopisů.

Emise akcií ALIACHEM, ISIN CZ0005091959 a ALIACHEM, ISIN CZ0005112607 budou vyřazeny z obchodování na vedlejším trhu burzy s účinností od 9. dubna 2004 z důvodu zrušení registrace cenných papírů valnou hromadou emitenta. Posledním obchodním dnem je 8. duben.

Emise hypotéčních zástavních listů HZL KB 8,125/04, ISIN CZ0002000110 bude vyřazena z obchodování na volném trhu burzy s účinností od 8. dubna 2004 z důvodu splacení dluhopisu. Posledním obchodním dnem je 7. duben.

Ing. Vladimír Ezr
Burza cenných papírů Praha, a.s.