Informace z březnového zasedání burzovní komory

Na svém březnovém zasedání projednala burzovní komora zprávu o výsledcích obchodování za únor 2005, stanovila termín konání valné hromady, rozhodla o ukončení obchodování na oficiálním volném trhu s cenným papírem HZL ČMHB 6,40/05, schválila úpravu statutu burzovního výboru pro kotaci a jmenovala jeho čtyři nové členy.

1) Výsledky obchodování za únor 2005

Poprvé v historii burzy měsíční objem obchodů na trhu akcií a PL převýšil hranici 70 mld. Kč, když dosáhl rekordní hodnoty 74,952 mld. Kč. Objem obchodů v období leden – únor 2005 vzrostl oproti stejnému období loňského roku o 91,8% na 140,1 mld. Kč. I průměrný denní objem obchodů 3,748 mld. Kč byl v únoru rekordní a převýšil doposud maximální denní průměr z letošního ledna (3,101 mld. Kč) o 20,9 %.

2) Termín konání valné hromady

Na svém zasedání burzovní komora rozhodla o termínu a místě konání valné hromady akcionářů burzy. Ta se bude konat 9. června 2005 v budově Autoklubu ČR, Opletalova 29, Praha 1.

3) Vyřazení dluhopisů Českomoravské hypoteční banky, a.s.

Burzovní komora na základě žádosti emitenta rozhodla o ukončení obchodování dluhopisu HZL ČMHB 6,40/05 ISIN CZ0002000144 na oficiálním volném trhu burzy s účinností od 15.4. 2005. Posledním obchodním dnem je 14.4. 2005. Důvodem vyřazení je splacení emise dluhopisu.

4) Úprava statutu burzovního výboru pro kotaci

V důsledku snahy rozšířit členskou základnu burzovního výboru pro kotaci o další odborníky byla schválena úprava statutu tohoto výboru tak, že původní maximální počet 15 členů byl zvýšen na 16.

5) Jmenování členů burzovního výboru pro kotaci

Na tříleté funkční období byli jmenováni pánové: JUDr. Martin Aschenbrenner (AK Procházka/Ran­dl/Kubr) a Ing. Martin Hanzlík (UNIS ČR) Tito pánové již byli členy burzovní výboru pro kotaci a v únoru 2005 jim skončilo funkční období. Dále pak burzovní komora jmenovala na tříleté funkční období pány: Ing. Petra Kříže (Pricewaterhou­seCoopers) a Ing. Jiřího Švarce (J.P.Morgan)

Jiří Kovařík
Burza cenných papírů Praha, a.s.