IFC a EBRD investují po 100 miliónech eur do Raiffeisen International

Navýšení kapitálu podpoří dynamický růst Raiffeisen International (jejíž součástí je i Raiffeisenbank a.s. v České republice) ve střední a východní Evropě. IFC a EBRD shodně získají čtyřprocentní podíl na kapitálu Raiffeisen International.

International Finance Corporation (IFC) a Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) podepsaly s Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) smlouvy o navýšení kapitálu pro dceřinou společnost Raiffeisen International Bank Holding AG. Obě společnosti shodně navýší kapitál o 100 miliónů EUR. Cílem této transakce je podpořit růst Raiffeisen International ve střední a východní Evropě.

IFC a EBRD tak každá získávají podíl ve výši čtyř procent kapitálu Raiffeisen International. Raiffeisen International již dříve oznámila, že v současné době vyhodnocuje výhody IPO a pokračuje v přípravách, které by měly být dokončeny v první polovině roku 2005 tak, aby byla připravena pružně reagovat na případné příznivé podmínky pro uvedení IPO na trh.

Raiffeisen International výrazně přispěla k rozvoji bankovního odvětví ve střední a východní Evropě a i nadále v této aktivitě pokračuje. Naše investice pomůže Raiffeisen zvýšit rozměr financování aktivit pro malé a střední firmy a bytový sektor, které jsou klíčem k vytvoření udržitelného ekonomického růstu ve střední a východní Evropě, uvedl viceprezident IFC Peter Woicke. Podle viceprezidenta EBRD Noreena Doyla umožní investice přinést na trh nové produkty, především v oblasti malých a středních firem a drobného bankovnictví, hypotečních úvěrů a leasingu.

Podpora ze strany IFC a EBRD je cenným příspěvkem k zajištění dalšího dynamického růstu Raiffeisen International v regionu, uvedl místopředseda představenstva RZB a předseda představenstva Raiffeisen International Herbert Stepic. Raiffeisen International doposud svůj dynamický růst v regionu financovala z vlastních zdrojů. „Účastí IFC a EBRD dochází k důležitému kroku v naší strategii, kdy se otevíráme i jiným investorům,“ dodal předseda představenstva RZB a předseda dozorčí rady Raiffeisen International Walter Rothensteiner.

Raiffeisen International, společnost doposud stoprocentně vlastněná RZB, je holdingem pro dceřiné banky ve střední a východní Evropě. RZB prostřednictvím Raiffeisen International provozuje síť 15 dceřiných bank s více než 800 prodejními místy a dvěma zastupitelstvími v 16 zemích tohoto regionu. Celková bilanční suma Raiffeisen International dosáhla v polovině letošního roku 25,3 miliardy EUR, což je od počátku roku nárůst o čtvrtinu. Banky měly v pololetí více než čtyři miliony klientů.

IFC se v Evropě zaměřuje na tři základní oblasti: podporuje hypotéky a financování malých podniků, posiluje lokální finanční instituce a rozvoj bankovních služeb a aktivně podporuje rozvoj výkonných kapitálových trhů. Posláním IFC je trvale podporovat investice do soukromého sektoru v rozvíjejících se zemích; pomáhat snižovat chudobu a zlepšovat životní styl lidí.

Od svého založení v roce 1956 až do roku 2003 IFC použila více než 37 miliard USD a zaranžovala syndikované úvěry ve výši 22 miliard USD pro téměř tři tisíce společností ze 140 rozvíjejících se zemí. Celosvětové portfolio IFC představovalo v roce 2003 16.8 miliard USD držených na vlastní účet a 6.6 miliard USD držených pro účastníky syndikovaných úvěrů.

EBRD je vlastněna 60 vládami a dvěmi mezinárodními institucemi, jejím hlavním cílem je napomoci přeměně z centrálně plánovaných na tržní ekonomiky v zemích střední a východní Evropy.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.