Iberia létá do Prahy už rok

Iberia slaví tento týden první výročí od zahájení svých přímých letů mezi Prahou a Madridem.

V tomto roce přepravila španělská letecká společnost mezi oběma městy 82 500 cestujících. Obsazenost letů na této trase dosáhla 73 %. Oblíbenými destinacemi pasažérů pocházejících z České republiky jsou španělská města Malaga, Sevilla, Alicante, Valencie a Bilbao, stejně jako portugalský Lisabon.

Iberia nabízí mezi Prahou a Madridem pět letů týdně: v pondělí, úterý, čtvrtek, sobotu a neděli. Z letiště španělského hlavního města mohou lidé přilétající z krásného města na řece Vltavě pokračovat ve své cestě v rámci sítě Iberia do dalších 34 měst po celém Španělsku, Lisabonu a Porta v Portugalsku, 17 metropolí v Latinské Americe a 9 destinací v Africe.

Kromě Prahy zahájila Iberia v roce 2007 i další lety do Alžíru, Bukurešti, Petrohradu, Varšavy či Bostonu a Washingtonu v USA.

Iberia je v současnosti největší leteckou společností ve Španělsku a zároveň i v oblasti letů spojujících Evropu a Latinskou Ameriku. Její příjmy v roce 2007 dosáhly hodnoty 5,522 miliard eur s čistým ziskem 327,6 milionů eur. Zisk společnosti před úroky, daněmi, odpisy a restrukturali­začními náklady (hodnota EBITDAR) byl za stejnou dobu 932 milionů eur. Současně je jednou z nejvýznamnějších společností, pokud jde o angažovanost v sociální, ekonomické a environmentální sféře. Společně se svou franšízou Iberia Regional nabízí 1 000 letů denně do stovek destinací. Celkově přepravila Iberia v loňském roce 32,5 milionu cestujících. Kromě toho je členem aliance oneworld, spolu s leteckými společnostmi American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, JAL, LAN, Malev, Qantas a Royal Jordanian.