I v červnu vložili individuální investoři do podílových fondů ČSOB více než miliardu korun

Celkový objem investic individuálních investorů do fondů Skupiny ČSOB na území ČR dosáhl v červnu sumy 1,15 miliardy Kč (pro srovnání: v květnu 1,2 miliardy Kč). „Čisté prodeje“ (tedy rozdíl mezi penězi do fondů vloženými a – formou zpětného odkupu – z fondů vybranými) dosáhly sumy 0,97 miliardy Kč.

Také v červnu byly u individuálních investorů nejoblíbenější fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové, zejména KBC Multi Cash CSOB CZK, který svojí velikostí překonal hranici tří miliard Kč).

Fond Typ fondu % na celkových prodejích
KBC Multi Cash ČSOB CZK Fond peněžního trhu 71,49%
KBC Multi Cash EURO Fond peněžního trhu 7,69%
KBC Multi Cash USD Fond peněžního trhu 7,45%
1. IN – Dluhopisový fond Dluhopisový fond 4,96%
KBC Renta Czechrenta Dluhopisový fond 2,68%

Oblíbenost fondů peněžního trhu se dá vysvětlit menší mírou rizika ve srovnání s akciovými fondy. Zdá se, že ani nižší potenciální výnos spojený s fondy peněžního trhu nehraje při výběru investice – při současných převážně klesajících akciových trzích – důležitou roli.

Výhodou ve srovnání s konkurencí je i kvalitní správa fondů KBC Multi Cash ČSOB CZK a KBC Renta Czechrenta, které se v poměřování historické výkonnosti fondů denominovaných v CZK dlouhodobě umísťují na prvním až třetím místě.

Až do 12.7.2002 mají investoři možnost v rámci upisovacího období investovat za zvýhodněných podmínek do zajištěného fondu ČSOB Světové Akcie 5. Prostřednictvím tohoto fondu investuje klient na dobu 4 let a 5 měsíců do koše akciových indexů složeného z DJ EuroStoxx 50 (zaměření na eurozónu) a S&P 500 (zaměření na USA) a tím se podílí na výnosech spojených s akciovými trhy. Díky strategii fondu má klient při splatnosti zajištěno vyplacení počáteční investice i v případě dlouhodobého poklesu akciových trhů.

Zhodnocení fondu je dáno součtem zhodnocení koše akciových indexů za každý ze 4 roků s tím, že se roky, kdy dojde k poklesu trhů nezapočítají. Naopak nárůsty za jednotlivé roky jsou započítány až do výše 9,25%. Investor tak může při splatnosti dosáhnout výnosu v rozmezí 0 až 37% (0 až 7,34% p.a.).

Tyto vlastnosti fondu jsou pro investory výhodné obzvláště v současnosti, kdy jsou akciové trhy značně rozkolísané. Navíc, na rozdíl od většiny zajištěných fondů nabízených v České republice, nemá posilování či oslabování české koruny vůči zahraničním měnám na výnos žádný vliv.

Výše uvedená strategie vykazovala v posledních 10 letech maximální výnos byl 37% (7,34% p.a.), minimální výnos 19,17% (4,02% p.a.) a průměrný výnos 32,04% (6,45% p.a.).

I přesto, že se klientům doporučuje setrvat ve fondu až do splatnosti, jde o otevřený fond a je možné z něj kdykoli vystoupit za cenu, která odpovídá čisté hodnotě obchodního jmění připadajícího na 1 akcii.

Ve výše uvedených statistikách nejsou zahrnuty pohyby v dnes již otevřených takzvaných „kupónových (privatizačních) fondech“. Ty na trhu zaznamenávají obecně odliv peněz a zkreslují tak do značné míry statistiky vkladů v českých fondech.

Fondy skupiny ČSOB určené institucionálním investorům zaznamenaly snížení majetku ve správě o 2,05 miliardy korun. Důvodem bylo hlavně to, že investoři stahovali z fondů peníze na plnění svých daňových povinností. Navíc někteří z nich vypláceli dividendy.