Hypoteční banka vydává 32. a 33. emisi HZL – celkem za 2,5 miliardy korun

Praha, 10. července 2006 – Hypoteční banka, největší emitent hypotečních zástavních listů (HZL) na tuzemském finančním trhu, dnes vydává hned dvě emise HZL v celkovém objemu 2,5 mld. Kč. Jedná se o 32. a 33. emisi HZL, které jsou určené investorům z řad právnických i fyzických osob a bude je možné zakoupit prostřednictvím elektronické služby Patria Direct, kterou si klienti ČSOB mohou zřídit na pobočkách této banky.

Dluhopisy emise č. 32 vyjdou v objemu 1,5 mld.Kč s pohyblivou úrokovou sazbou vázanou na PRIBOR pro splatnost 1 rok. Nominální hodnota jednoho kusu HZL 32. emise je 10 000 Kč se splatností 10 let. Jedná se o jedenáctou emisi v pořadí v rámci schváleného dluhopisového programu a tato 32. emise nese ISIN CZ0002000821.

Dluhopisy emise č. 33 vyjdou v objemu jedné miliardy korun s pevnou úrokovou sazbou ve výši 4,35% při nominální hodnotě jednoho kusu HZL ve výši 10 000 Kč a se splatností 3 roky. Tato 33. emise, která je dvanáctá v pořadí v rámci dluhopisového programu, nese ISIN CZ0002000839.

Hypoteční zástavní listy jsou volně obchodovatelné cenné papíry. Pokud jsou využity na financování hypoték určených na investice do nemovitostí, jsou jejich úrokové výnosy osvobozeny od daně z příjmů. HZL jsou kryty pohledávkami z hypotečních úvěrů a prakticky tedy zástavním právem k nemovitostem. Díky kombinaci zajímavého výnosu a nízké míry rizika patří k nejefektivnějším a také nejoblíbenějším investicím na tuzemském kapitálovém trhu.

Hypoteční banka vydala k dnešnímu dni již 33 emisí HZL v celkovém objemu 62,6 mld. Kč, z toho v oběhu je v současné době 26 emisí ve výši 48,3 mld. Kč. K 31. březnu 2006 činily HZL banky 35 % objemu všech těchto cenných papírů v oběhu v České republice.