HVB Bank zaznamenala výrazný růst zisku o 52,4 %

Výsledky HVB Bank Czech Republic za 1. pololetí roku 2006 podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS), výsledky jsou nekonsolidované, neauditované.

Za první pololetí 2006 vytvořila HVB Bank Czech Republic a. s., podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví, zisk po zdanění ve výši 1 359 mil. Kč. To je 52,4 % nárůst oproti stejnému období loňského roku, kdy čistý zisk po zdanění činil 892 mil. Kč. Návratnost vlastního kapitálu po zdanění za první pololetí 2006 je 17,3 % (2005: 13,0 %). Poměr nákladů a výnosů se zlepšil z 46,4 % na 35,5 %. V prvním pololetí HVB Bank zaznamenala růst úvěrů klientům o 15,1 % na 104 mld. Kč, ke zvýšení došlo i na straně klientských vkladů a to o 10,7 % na 110 mld. Kč.

S velikostí bilanční sumy dosahující 179 mld. Kč (navýšení oproti prvnímu pololetí minulému roku o 12,6 % ze 159 mld. Kč) je HVB Bank Czech Republic čtvrtou největší bankou v České republice s potenciálem dalšího růstu vycházejícího zejména z dostatečné kapitálové základny.

Generální ředitel HVB Bank Ing. David Grund to komentoval slovy: „Hospodářský výsledek za první pololetí je pozitivní a jsem přesvědčen, že i v tomto roce, kdy procházíme náročným obdobím příprav na obchodní spojení se Živnostenskou bankou, dosáhneme požadovaných výsledků.“

Rozvaha

K 30. 6. 2006 činila celková aktiva HVB Bank 179 miliard Kč, což představuje růst o 12,6 % ve srovnání s údajem k polovině roku 2005, kdy celková aktiva činila 159 mld. Kč.

Na straně aktiv rozvahy došlo ke zvýšení pohledávek za bankami o 42 % na celkových 38 mld. Kč oproti stavu v polovině předchozího roku (pol. 2005: 27 mld. Kč). Pohledávky za klienty se zvýšily o 15,1 % na celkových 104 mld. Kč (2005: 91 mld. Kč).

Na straně pasiv došlo k nárůstu objemu závazků vůči bankám o 6,4 % na 25 mld. Kč (2005: 23 mld. Kč). Závazky vůči klientům vzrostly o 10,7 % na 110 mld. Kč (2005: 100 mld. Kč). Závazky z dluhových cenných papírů vzrostly o 49,7 % na 22 mld. Kč (2005: 15 mld. Kč).