HVB Bank je generálním partnerem letošního ročníku Ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97

Americký ekonom a bývalý člen kabinetu Billa Clintona Robert Reich převezme z rukou Václava a Dagmar Havlových Cenu Vize 97. Slavnostní ceremoniál se uskuteční 5. října ve Sladkovského sále Obecního domu v Praze. Předcházet mu bude panelová diskuse na téma „Vzdělání pro 21. století – výzva pro otevřené ekonomiky“, kterou povede Jan Švejnar a vedle letošního nositele Ceny Nadace Vize 97 Roberta Reicha se jí zúčastní například profesor na London School of Economics Richard Sennett a hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Generálním partnerem slavnostního ceremoniálu i panelové diskuse je HVB Bank.

HVB Bank si za dobu své existence stihla vybudovat pověst banky, která podporuje významné kulturní a společenské akce. Proto se stala partnerem slavnostního předání Ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Pokládáme si za čest být partnerem předání Ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, uvedl David Grund, generální ředitel HVB Bank v ČR. Akcí podobného významu se v ČR skutečně nekoná mnoho. Jsme rádi, že můžeme české veřejnosti představit právě osobnost Roberta Reicha, který svou činností propojil ekonomii, politiku, sociální vědy a praktický život, dodal David Grund.

Robert Reich se proslavil jako nejaktivnější a nejúspěšnější ministr práce v amerických dějinách. Pod jeho vedením se ministerstvu podařilo zredukovat nezdravá a nebezpečná pracoviště a falešné překupníky se sociálním a zdravotním pojištěním. Inicioval kampaň za vymýcení dětské práce ve světě. V letech svého působení v ministerském křesle podpořil první zvýšení minimální mzdy od roku 1989. Inicioval také zákon o poskytování pracovního volna k péči o rodinu ze zdravotních důvodů. Robert Reich se rovněž zasloužil o několik originálních iniciativ na pomoc zvyšování kvalifikace pracovníků a přispěl k uzákonění ochrany důchodu.

V současnosti pracuje Robert Reich jako profesor na Brandeis University. Je autorem devíti knih, z nichž největší proslulosti dosáhlo „Dílo národů“ (The Work of Nations), které bylo přeloženo do dvaadvaceti jazyků. Bestsellerem se v USA stala kniha Locked in the Cabinet. Předtím než se stal ministrem práce, přednášel na School of Government Johna F. Kennedyho v rámci Harvardské univerzity.

Nositeli Ceny Nadace VIZE 97 se stávají domácí či zahraniční myslitelé, kteří svým dílem pomohli významně rozšířit lidský obzor, ukázali na méně známé souvislosti jevů, rozšířili alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí. Nositele Ceny vybírá rada projektu Cena VIZE 97, jejímiž členy jsou kromě manželů Havlových Viktor Dobal, Jiří Fiala, Ivan M. Havel, Josef Jařab, Jaroslav Kořán, Zdeněk Neubauer, Radim Palouš a Bedřich Velický.

HVB Bank Czech Republic a.s. vznikla 1. října 2001 sloučením Bank Austria Creditanstalt Czech Republic, a.s. a HypoVereinsbank CZ a.s. Velikostí bilanční sumy je HVB Bank čtvrtou největší bankou v České republice. Je dceřinou společností rakouské Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), která je v rámci skupiny HVB Group odpovědná za trhy ve střední a východní Evropě. BA-CA provozuje vedoucí bankovní síť ve střední a východní Evropě s 860 pobočkami v 11 zemích, 18 000 zaměstnanci a 3,5 miliony klientů. HVB Bank má na území České republiky 23 poboček. Z toho je osm v Praze, dvě v Brně a po jedné v Plzni, Českých Budějovicích, Chomutově, Karlových Varech, Ústí nad Labem, Liberci, Hradci Králové, Mladé Boleslavi, Pardubicích, Jihlavě, Ostravě, Olomouci a ve Zlíně. Banka je tak zastoupena ve všech důležitých regionálních a průmyslových centrech v České republice. Mimo klasický kontakt na pobočkách nabízí své služby prostřednictvím elektronického bankovnictví, alternativních elektronických distribučních kanálů a v neposlední řadě přes mobilní poradce.

Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 má poměrně široký okruh zájmů, což vyplývá ze zaměření jejich zřizovatelů, z tradic, na něž navazuje. Působí hlavně v oblasti kulturní, zdravotní, vzdělávací a sociální, příležitostně organizuje nebo podporuje různé počiny na poli péče o lidská práva a reaguje rovněž na aktuální potřeby společnosti. Nadace se přitom snaží – v duchu svého názvu – hledat a podporovat především to, co se dnes může někomu zdát méně důležité, nebo dokonce okrajové, co se však teprve časem zhodnotí, to, co má povahu příkladu či modelu, co má rys průkopnictví či vizionářství. Menšími finančními částkami nadace podporuje jednorázově i pravidelně nejrůznější organizace a jednotlivce, kteří naléhavě potřebují pomoc.