HVB Bank CZ meziročně zvýšila zisk po zdanění podle mezinárodních (IAS) i českých účetních standardů (CAS)

HVB Bank Czech Republic a. s. (dále HVB Bank CZ) vytvořila za první pololetí roku 2003 podle mezinárodních účetních standardů zisk po zdanění ve výši 507 mil. Kč. Nárůst čistého zisku o 8% dle IAS byl v porovnání s výsledkem srovnatelného období předchozího roku (468 mil. Kč) pozitivně ovlivněn zejména zvýšením čistých neúrokových výnosů, snížením všeobecných provozních nákladů a poklesem tvorby opravných položek a rezerv na ztráty z úvěrů a daňových nákladů. Snížení čistých úrokových výnosů oproti prvnímu pololetí loňského roku je způsobováno přetrvávajícím meziročním poklesem tržních úrokových sazeb.

Výsledky za první pololetí 2003 dle IAS:

• Zisk po zdanění vzrostl o 8 % na 507 milionů Kč.
  • Výnosnost vlastního kapitálu po zdanění se zvýšila z 8,1% na 9,2%.
  • Poměr čistých neúrokových výnosů k celkovým výnosům vzrostl z 36,3% na 39,3%.
  • Všeobecné provozní náklady poklesly o 2%.
  • Úvěrové portfolio nadále zvyšuje svoji kvalitu – nárůst standardních úvěrů o 6%, pokles klasifikovaných pohledávek o 9%.

HVB Bank Czech Republic a. s. (dále HVB Bank CZ) vytvořila za první pololetí roku 2003 podle mezinárodních účetních standardů zisk po zdanění ve výši 507 mil. Kč. Nárůst čistého zisku o 8% dle IAS byl v porovnání s výsledkem srovnatelného období předchozího roku (468 mil. Kč) pozitivně ovlivněn zejména zvýšením čistých neúrokových výnosů, snížením všeobecných provozních nákladů a poklesem tvorby opravných položek a rezerv na ztráty z úvěrů a daňových nákladů. Snížení čistých úrokových výnosů oproti prvnímu pololetí loňského roku je způsobováno přetrvávajícím meziročním poklesem tržních úrokových sazeb.

Současně se zlepšily některé hlavní poměrové ukazatele efektivnosti banky: výnosnost vlastního kapitálu po zdanění z 8,1% na 9,2% a poměr čistých neúrokových výnosů k celkovým výnosům z běžné činnosti z 36,3% na 39,3%. Banka udržuje bezpečnou výši kapitálové přiměřenosti přesahující 15%.

Výsledky HVB Bank CZ za první pololetí letošního roku dle CAS vykazují významné meziroční zlepšení, kdy zisk po zdanění ve výši 926 mil. Kč přesahuje loňský pololetní výsledek 770 mil. Kč o více než 20%.

Úvěrové portfolio banky zůstává při vzrůstající kvalitě nadále vhodně diverzifikováno, objem standardních úvěrů klientům vzrostl o 5,5% a naopak objem klasifikovaných úvěrů poklesl o 9,2%. Tento pozitivní vývoj umožnil bance tvořit na úvěrové portfolio v letošním prvním pololetí pouze 139 mil. Kč opravných položek, tj. o 16% méně než za loňské první pololetí.

V souladu se svou rozvojovou strategií v oblasti bankovnictví pro občany si banka od počátku roku 2003 udržela svůj tržní podíl v počtu vydaných kreditních karet, a to přes 30% trhu. Počet vydaných platebních karet se zvýšil o 6%. Počet nově poskytnutých hypotéčních úvěrů Majordomus vzrostl o 115% oproti stejnému období loňského roku.

Obchodně úspěšný byl i prodej investičních fondů se zaručeným výnosem, kdy poptávka investorů výrazně převýšila nabízený objem. Banka se nadále zaměřuje na perspektivní segment malých a středních podniků, kterým nabízí produktové balíčky na míru, např. Business Konto, Konto Aesculap, Konto Profese, atd. V tomto segmentu banka rozšířila své klientské portfolio za poslední půlrok o dalších 13% a dále úspěšně pokračuje. Banka ve druhém čtvrtletí umístila na trhu třetí sérii hypotečního zástavního listu HZL HVB 6% 2009 v objemu 2 miliard korun.

S meziročně rostoucí velikostí bilanční sumy přesahující 138 mld. Kč je HVB Bank CZ čtvrtou největší bankou v České republice s potenciálem dalšího růstu vycházejícího zejména z dostatečné kapitálové základny.

HVB Bank CZ je dceřinou společností rakouské Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), která je v rámci skupiny HVB Group odpovědná za trhy ve střední a východní Evropě. BA-CA provozuje vedoucí bankovní síť ve střední a východní Evropě s 860 pobočkami v 11 zemích, 18 000 zaměstnanci a 3,5 miliony klientů.