Hurikány paradoxně posílí ekonomiku USA

HDP a zaměstnanost se po počátečním poklesu znovu zvýší. Podle nejnovější předpovědi úvěrové pojišťovny Euler Hermes by následky hurikánů Katrina a Rita měly nakonec mít na ekonomiku USA pozitivní vliv, a to především na jeho HDP a počet pracovních míst v nezemědělském sektoru hospodářství.

Ve druhé polovině roku 2005 pravděpodobně zaznamenáme pokles HDP o 0,5 až 1,0% procenta jako přímý důsledek těchto katastrof, především zkázy, kterou způsobil hurikán Katrina, prohlásil Dan North, hlavní ekonom Euler Hermes ACI. Počáteční pokles nakonec povede k posílení zaměstnanosti a HDP v USA. Je pravděpodobné, že po určité době od začátku rekonstrukce dojde k stimulaci ekonomického růstu, dodává North. V minulosti už HDP v USA vzrostlo po vážné přírodní katastrofě. North poukázal také na čtyři předchozí přírodní katastrofy  – sucho v roce 1980 a 1988, hurikán Andrew v roce 1992 a záplavy v roce 1993 – po těchto událostech se klesající HDP během obnovy znovu zvýšilo.

Počítá se s tím, že po hurikánech klesne počet pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA, ale že ve čtvrtletích následujících po katastrofě dojde k přebudování struktury pracovních míst a ke zvýšení jejich počtu. Svá tvrzení opírá úvěrová pojišťovna o údaje z minulosti, které se vztahují k uvedeným čtyřem katastrofám. Předpokládám růst především ve stavebnictví ve zničených oblastech, jakými je například New Orleans, obdobně jako došlo k růstu ve stavebnictví na Floridě v roce po hurikánu Andrew, řekl North.

Mezitím bude pokračovat tlak na ceny ropy kvůli uzavření těžebních věží během hurikánu a po něm, což bude představovat další zátěž pro podnikání a spotřebitele v USA. Julius Kudla považuje ceny ropy za druhý nejdůležitější rizikový faktor, hned po výnosové křivce, která snižuje svůj sklon.

Bez ohledu na nedávné katastrofy předpokládá studie Euler Hermes národní ekonomiku pozitivně. A označuje ekonomický výhled pro USA na zbývající část roku 2005 a celý rok 2006 za příznivý. HDP je přiměřeně silné, inflace je teď mírná, úrokové sazby se pohybují na nejnižší úrovni za zhruba 40 let a zaměstnanost je vysoká. Avšak přetrvávání vyšších cen ropy než se očekávalo vedlo Euler Hermes k snížení prognózy HDP Spojených států o 0,2% na 2,5%, což odpovídá úpravě světového HDP o 0,3% na 2,7%.

Tyto prognózy a studie vycházejí z údajů největší databáze firem na světě, která obsahuje více než 40 miliónů firem a je určena především pro klienty Euler Hermes. Euler Hermes je největší světový poskytovatelem úvěrového pojištění a jednou z předních společností poskytujících bonding a záruky. Společnost Euler Hermes má 5 400 zaměstnanců ve 40 zemích světa, nabízí komplexní škálu služeb pro řízení pohledávek klientů a její konsolidovaný obrat činil v roce 2004 1,9 miliardy EUR. Na českém trhu dominuje úvěrová pojišťovna Egap se státní účastí, následuje Euler Hermes Čescob a Atradius.

Euler Hermes Ćescob, úvěrová pojišťovna, a.s.