HSBC zrealizovala pro Alpine Pro transakci v čínské měně

[Tisková zpráva] Mezinárodní banka HSBC uskutečnila jednu z prvních transakcí v čínské měně renminbi (RMB) v České republice.

Transakce byla realizována pro českou společnost ALPINE PRO, lídra outdoorového a sportovního oblečení, doplňků a obuvi, která je v současné době firmou s největší sítí outdoorových prodejen na českém trhu a své zboží distribuuje v dalších více než 20 zemích světa.

HSBC jako jedna z lídrů světového bankovnictví poskytuje finanční transakce v čínské měně nejen v ČR, ale také v Asii, Tichomoří, Austrálii či Americe.

Tato transakce navazuje na rozšíření pilotního programu čínské vlády z června 2010, jehož cílem je umožnit využívání RMB v přeshraničním obchodě mezi vybranými společnostmi z kontinentální Číny a členskými zeměmi Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN).

„Jsme rádi, že můžeme být jednou z prvních bank v České republice, která svým klientům nabídla a zrealizovala transakci v renminbi. Existuje předpoklad, že během pěti let bude zhruba asi 30 % čínského zahraničního obchodu probíhat v RMB. Čínská měna se tak může stát jednou ze tří nejpoužívanějších měn světového obchodu. Věříme, že je nezbytné být součástí tohoto trendu a pomáhat našim klientům realizovat jejich obchodní případy,“ říká Filip Koutný, ředitel oddělení Treasury české pobočky HSBC Bank plc.

Miroslav Zábranský, finanční ředitel společnosti Alpine Pro dodává: „Globální podnikání, založené na dovozu a vývozu, se musí opírat o spolehlivé finanční služby, které nám nabídnou inovativní řešení ve stále komplikovanějším mezinárodním podnikatelském prostředí. Jsme rádi, že HSBC přišla s řešením pro tuto transakci, které splnilo naše očekávání.“

Klíčová fakta

·    Předpokládá se, že do pěti let velmi výrazně vzroste mezinárodní význam renminbi; až 30 % obchodu s Čínou bude realizováno tímto způsobem; RMB se stane jednou ze tří nejvíce obchodovatelných měn na světě

·    HSBC nabízí širokou škálu služeb souvisejících s využitím RMB, včetně financování obchodu, směny mezi RMB a hongkongskými dolary a dalších měn

·    HSBC byla první zahraniční banka, která v Hongkongu vydala dluhopisy nominované v RMB, provedla přeshraniční převod nebo stanovila sazbu pro RMB