HSBC hostila Maltské obchodní fórum

Banka HSBC se podílela na organizaci Maltského fóra, na kterém ministerský předseda Malty Dr. Lawrence Gonzi představil možnosti obchodu mezi Maltou a Českou republikou. Na akci nechyběli zástupci významných českých společností se zájmem o export na Maltu.

Předseda maltské vlády hovořil o celkovém stavu hospodářství své země a přiblížil exportní příležitosti, které tato ostrovní země může nabídnout. Díky své poloze se Malta může stát strategickým místem pro expanzi společností do zemí severní Afriky jako je Egypt, Tunisko, Libye a Maroko.

Jsme velmi rádi, že jsme měli jedinečnou příležitost přivítat maltského premiéra, prohlásil Andrew Blach, ředitel pro firemní bankovnictví české pobočky banky HSBC. Tato událost nám umožnila ukázat klientům globální propojenost banky a zároveň odlišnost v rámci místního trhu. Malta je zajímavým obchodním partnerem pro některé naše klienty, dodal Blach.

Malta je již dnes velice úspěšná v ICT technologiích a ráda by se stala středem ICT v rámci celé EU. Na Maltě se buduje „Smart city“ – komplex, kde budou soustředěny ICT společnosti a na ně navazující služby. Další z úspěšných pilířů maltské ekonomiky jsou finanční služby, turismus, zdravotnictví a farmacie, vzdělávání a lidské zdroje. I globální banka HSBC využila příležitostí ostrovního státu a umístila tam Mezinárodní bankovní centrum pro anglicky hovořící klienty.

O Maltě

Ostrovní stát ležící ve Středozemním moři se 400 000 obyvateli. Stejně jako v České republice je i na Maltě odvozen růst HDP od exportu. Malta nejvíce vyváží do zemí EU – Francie, Velké Británie a Německa. Oficiální jazyky – maltština a angličtina. Nezaměstnanost se dlouhodobě pohybuje pod 10 %, inflace kolem 3 %. Měnou je Euro – Malta byla druhá země eurozóny, která jej přijala.

O HSBC

HSBC Bank plc otevřela svou českou pobočku v květnu 1997. Poskytuje širokou nabídku bankovních služeb zaměřených na místní a mezinárodní společnosti a pod hlavičkou HSBC Premier i služby osobního bankovnictví pro jednotlivce. Skupina HSBC sídlící v Londýně je jednou z největších bankovních a finančních organizací na světě.

Ve více než 9 500 pobočkách v 85 zemích a teritoriích světa poskytuje služby 128 milionům klientů a zaměstnává 330 000 pracovníků. HSBC se letos podle časopisu Forbes stala největší společností světa. V srpnu tohoto roku navíc banka získala společně s kolegy z Polska a ze Slovenska GLOBAL FINANCE regionální ocenění v kategorii korporátního a firemního bankovnictví jako nejlepší internetová obchodní banka ve střední a východní Evropě.