Hospodářské výsledky společnosti New World Resources za 1. pololetí 2008

AMSTERDAM (28. srpna 2008) – New World Resources N.V. (dále jen "NWR" nebo "Společnost"), přední středoevropský producent černého uhlí, dnes oznamuje své hospodářské výsledky za 1. pololetí roku 2008.

Přehled

• Konsolidované výnosy vzrostly o 60 % na 1,04 miliardy EUR
  • EBITDA vzrostla o 93 % na 356 milionů EUR, zároveň významně vzrostla EBITDA marže, a to na 34 %
  • Zisk za uvedené období dosáhl 189 milionů EUR, což představuje nárůst o 340 %
  • Upravený zisk na jednu akcii druhu A je 0,71 EUR
  • Provozní cash-flow vzrostlo o 176 % na 240 milionů EUR
  • Dividenda za 1. pololetí je 0,28 EUR na akcii
  • Stabilní objem externích prodejů; nárůst o 1 % na 5,9 mil. tun uhlí a 0,6 mil. tun koksu
  • Produkce uhlí a koksu dosáhla 6,7 mil. tun oproti 6,5 mil. tun v prvním pololetí 2007. Společnost vykázala vynikající výkonnost v prvním čtvrtletí, zatímco výkonnost ve druhém čtvrtletí byla ovlivněna menším počtem těžebních dnů v porubu, sníženou průměrnou mocností slojí a také menší připraveností porubů. To dále podtrhuje význam projektu POP 2010
  • Půlroční kontrakty na koks na druhou polovinu roku 2008 dosáhly rekordní ceny 477 EUR za tunu, což znamená nárůst průměrné ceny koksu za celý rok 2008 o 21 % na 320 EUR za tunu.
  • Investiční program POP 2010 v českých dolech postupuje podle plánu; čtyři dodané komplexy se nacházejí v různém stavu dokončení, přičemž jeden byl v druhé polovině srpna uveden do zkušebního provozu.
  • Projekt Debiensko v Polsku pokračuje uspokojivě. V červnu byla získána těžební licence platná 50 let. Nyní společnost JT Boyd zpracovává studii proveditelnosti. Započal také výběr vrcholového managementu.

Komentář

Mike Salamon, předseda představenstva New World Resources, řekl: „Tyto výsledky jsou odrazem síly našich trhů a naší celkově dobré provozní výkonnosti. Nedávno dokončená cenová jednání o cenách koksu na druhé pololetí roku 2008 i světové ceny koksu ukazují na stále silnou poptávku ze strany ocelářského průmyslu. Úspěšná žádost o povolení k těžbě v polském Debiensku byla pro společnost New World Resources důležitým milníkem a posunula nás o krok blíže k dosažení našich klíčových rozvojových cílů v rámci regionu. Výrazný pokrok investičního programu POP 2010, který postupuje podle plánu, zároveň předjímá budoucí efektivitu a spolehlivost podnikání společnosti OKD. Očekáváme, že i v druhé polovině roku 2008 budou tržní podmínky příznivé, a věříme, že máme dobré vyhlídky navázat na výkonnost v prvním pololetí.“