Hospodaření Raiffeisen stavební spořitelny za rok 2006 – zkrácený komentář

V roce 2006 hospodařila Raiffeisen stavební spořitelna s čistým ziskem 134,8 milionu Kč. Výsledek je sice nižší než za rok 2005 (o 21,1 milionu Kč, tedy 13,6 %), ale předčil očekávání a má lepší strukturu. Stalo se tak díky růstu úrokových výnosů a kontrole správních nákladů. Došlo také k poklesu zisku z poplatků a provizí, nárůstu nákladů na tvorbu opravných položek ke klasifikovaným úvěrům a rozpuštění části účetní rezervy určené na pokutu, kterou ÚOHS v průběhu roku snížil.

Bilanční suma dosáhla k 31. prosinci 2006 neočekávaně pozitivní hodnoty 41,7 miliardy Kč, a to díky vývoji vkladů klientů. Ti ve stále větší míře spoří i po dosažení vázací lhůty, a tak i přes meziroční pokles počtu klientů stavebního spoření objem vkladů klientů roste.

Výborné výsledky při prodeji překlenovacích úvěrů a komerčních úvěrů právnickým osobám vedly k významnému růstu v položce „pohledávky za klienty“. Ta činila na konci roku 2006 11,8 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 30,1 %. Současně nedošlo ke zhoršení kvality úvěrového portfolia. Velmi dobrým vývojem prošly klasifikované úvěry, které rostou pomaleji než úvěry standardní. Díky tomu podíl klasifikovaných úvěrů na celkovém objemu úvěrů v průběhu roku dokonce klesl z 3,26 % na 3,02 %.

Za zmínku stojí i výrazně vyšší čistý úrokový zisk – meziročně vzrostl o 33,0 % na 354,4 milionu Kč. Úrokové výnosy vzrostly o 11,6 % a úrokové náklady vzrostly o 5,9 %. Zejména vzhledem ke zlepšující se struktuře aktiv vzrostla meziročně celková čistá úroková marže z 0,84 % na 0,99 %.

Závazky vůči klientům (vklady klientů a evidovaná státní podpora) dosáhly 39,7 miliardy Kč, to představuje meziroční nárůst o 11,3 % (4,0 miliardy Kč). Čisté zisky z poplatků a provizí klesly ve srovnání s rokem 2005 o 13,6 % na 189,8 milionu Kč. Pohledávky za bankami klesly v průběhu roku 2006 o 57,7 %. Objem cenných papírů se za rok 2006 zvýšil o 20,4 %. Vlastní kapitál ve srovnání s koncem roku 2005 vzrostl jen nevýznamně a je vykázán ve výši 1,3 miliardy Kč. Za sledované období nedošlo k žádným změnám v základním kapitálu.