HOME SWEET HOME: Počet uzavřených hypoték se v září opět zvýší

Propad v počtu uzavřených hypotečních smluv zaznamenaný začátkem srpna se začíná pomalu vyrovnávat. Oslovení realitní odborníci to přisuzují několika faktorům. Ve společnosti převládá optimistická nálada, čemuž nasvědčuje i srpnové šetření ČSÚ mezi spotřebiteli. Většina z nich očekává zlepšení ekonomické a finanční situace.

Dalším důležitým faktorem je to, že žadatelé chtějí uzavřít hypoteční smlouvy dříve, než sazby ještě více stoupnou. Nezanedbatelnou roli ve výrazném poklesu a opětovném nárůstu počtu uzavřených smluv hraje i fakt, že v srpnu bylo nestandardně horké počasí a mnoho lidí ho využilo k rekreaci, případně si ještě vybírali zaslouženou dovolenou.

Dle údajů společnosti Home Sweet Home se počet uzavřených hypotečních smluv v porovnání s prvními čtrnácti dny v srpnu začíná opět zvyšovat. Podle Moniky Holemé je srpnový propad sezónní záležitostí a každoročně se opakuje. Letos byl ještě prohlouben zvýšením úrokových sazeb ČNB, čekáním na výsledek tzv. reformy veřejných financí a teplým počasím, které podpořilo chuť odjet na dovolenou. „S blížícím se koncem léta je zřejmé, že lidé opět začínají myslet pragmaticky a to, co odložili, chtějí dokončit,“ říká Holemá a dodává, že začátkem srpna zaznamenali zhruba dvacetiprocentní propad. I když úrokové sazby povyskočily, zájem o hypotéky jak se zdá neopadl a všichni se snaží uzavřít smlouvy před dalším očekávaným zvýšením.

Také podle srpnového šetření ČSÚ spotřebitelé očekávají pro následujících dvanáct měsíců mírné zlepšení celkové ekonomické i finanční situace. Očekávání ohledně nezaměstnanosti jsou nejnižší za dosud prováděná šetření. Počet respondentů s ochotou spořit se opět zmenšil a naopak se zvýšil podíl těch, kteří chtějí nakupovat.

Podle Holemé nebude mít ani současná tzv. krize rizikových amerických hypoték přímý dopad na české prostředí. „V USA se jedná o velmi specifický segment hypoték, které jsou poskytovány ne zcela solventním klientům,“ dodává Monika Holemá z realitní společnosti Home Sweet Home. V ČR jsou nastavena naprosto odlišná a výrazně přísnější kritéria pro udělení hypotéky. Každý zájemce při žádosti o úvěr musí doložit své možnosti splácet. „Naopak předpokládáme, že zájem o hypotéky bude trvat a zároveň s tím přichází nová skupina klientů, kteří řeší aktuální výši úrokové sazby u již splácené hypotéky. Jsou to ti, kterým doběhla fixní úroková doba, buď jedno- nebo tříletá, a jejich mateřská banka jim nabídla takovou úrokovou sazbu, která se jim zdá příliš vysoká,“ říká Holemá.