Home Credit Group potvrzuje oficiální zahájení operací v Číně

Home Credit Asia N.V., dceřiná společnost firmy PPF Group N.V. registrované v Holandsku, dnes potvrdila, že Skupina Home Credit už oficiálně zahájila své operace v Číně.

Firma PPF Group N.V. založila skupinu společností “Home Credit” jako svou odnož v oblasti spotřebitelského financování a retailového bankovnictví ve střední Evropě, státech bývalého Společenství nezávislých států a v Asii a získala vedoucí pozice v ČR, na Slovensku, v Ruské federaci, Bělorusku, Ukrajině a Kazachstánu.

V souladu s rozvojovou strategií rozšiřovat operace do zemí bývalého Společenství nezávislých států a do Asie, poskytne vstup Home Creditu do jihočínské provincie Guangdong této Skupině přístup na trh s více než 1,3 miliony potenciálních zákazníků.

Ústředí firmy Home Credit China bylo založeno ve městě Šenzen, významném obchodním centru jihočínské provincie Guangdong, kde pevninská Čína hraničí s Hong Kongem. Součástí strategického rozvoje skupiny v Číně bylo i založení sedmi garančních společností v různých částech země, jejichž síť pokrývá území se zhruba 30% obyvatelstva země.

Distribuční strategie firmy Home Credit China se zpočátku soustředí na poskytování půjček v místech prodeje (“POS půjčky”), tedy v retailových obchodních sítích v provincii Guangdong. Typicky jde o malé spotřebitelské úvěry pro nákup “bílého zboží” v supermarketech. V příštích pěti letech chce Home Credit China uskutečnit multi-produktovou strategii spoléhající jak na kreditní karty, tak další úvěrové produkty. Do roku 2010 chce Home Credit China připravit expanzi do dalších osmi provincií pevninské Číny.

Alexander Labak, generální ředitel Skupiny Home Credit, komentoval zahájení obchodních aktivit Skupiny na čínském trhu slovy: “Skupina Home Credit Group nepřetržitě vyhodnocuje růstové příležitosti v oblasti spotřebitelského úvěrování. Naší strategií je zaměřovat se na tranzitivní ekonomiky, které slibují značné růstové možnosti. Čína je takovým trhem a naším cílem je vybudovat zde velké a výnosné aktivity v oblasti spotřebitelského úvěrování, kterými bychom reagovali na rychle rostoucí poptávku městského obyvatelstva Číny. ”

Mark Thundercliffe, generální ředitel firmy Home Credit Asia B.V., dodal: “Zatímco oficiální start našich čínských operací jsme oznámili teprve dnes, během posledních 18 měsíců jsme již v Číně stačili vybudovat infrastrukturu a založit naše úvěrové aktivity v místech prodeje. Během této doby jsme vybudovali v Šenzenu zpracovatelské kapacity (back-office) pro naši „úvěrovou továrnu“, najali vysoce kvalifikované manažery a podepsali distribuční smlouvy s klíčovými detailovými partnery v provincii Guangdong. S využitím zkušeností naší mateřské společnosti v oblasti správy klientské databáze, rozvoje distribuce a řízení úvěrového rizika, stejně jako s využitím jejího přístupu k externímu financování je společnost Home Credit China dobře připravena kapitalizovat významné příležitosti, které existují na čínském trhu. ”