Home Credit and Finance Bank (Rusko) prodá část svého podílu v ruském úvěrovém registru světové jedničce Equifax

Home Credit nad Finance Bank, ruská banka ze Skupiny Home Credit, prodává 8% svého podílu v Global Payments Credit Services LLC („GPCS“), vedoucím úvěrovém registru na ruském trhu, firmě Equifax, globálnímu lídru v informačních technologiích, který se specializuje na zpracování, ověřování a analýzu spotřebitelských při řízení obchodu a prodeje. Firma Equifax, s dlouholetou zkušeností v provozování úvěrových registrů, získá celkem 28% akcií v GPCS, když ve stejné transakci současně odkoupí 20% podíl od společnosti Global Payments Europe s.r.o.

Equifax současně získává opci k dosažení až 50% podílu v GPCS do roku 2013, tj. podílu který ruská legislativa pro zahraniční firmy v tomto oboru podnikání připouští. K vypořádání transakce dojde do letošního léta; její hodnota nebude zveřejněna. Společnosti Global Payments Europe s.r.o. a Home Credit and Finance Bank (Rusko) dosud spoluvlastnily úvěrový registr GPCS s podílem 50–50% od jeho získání v roce 2005.

Během pouhých tří let vybudoval ruský úvěrový registr GPCS databázi s bezmála 20 miliony záznamů o úvěrových kontraktech 14 milionů lidí získaných na základě smluvní spolupráce s více než 50 poskytovateli dat. To z něj činí vedoucí úvěrový registr v Rusku. Podle „Katalogu kreditní historie“, místního regulátora registrů, stimuloval růst ruské ekonomiky velmi rychlý růst úvěrového trhu – od hypoték a půjček na auta až po expresní úvěry. Trh spotřebitelských úvěrů domácností měl v roce 2006 přibližně hodnotu 32,5 miliardy amerických dolarů a meziročně stoupl o 75%.

Pavel Vyhnálek, člen vedení Skupiny Home Credit odpovědný za řízení rizika uvedl, “V době, kdy Rusko buduje jednu z nejsilnějších světových ekonomik a chuť jednotlivců a rodin nakupovat spotřební zboží exploduje, závisí podnikání Skupiny stejně jako dalších úvěrových institucí, na komplexních a věrohodných informacích úvěrových registrů. Takové informace umožňují udržet rizikový profil úvěrového portfolia ve stanovených mantinelech. Aby mohla Home Credit and Finance Bank v Rusku dále rozšířit svou současnou bázi 12 milionů klientů, potřebuje se opřít o silného, zkušeného a flexibilního poskytovatele spolehlivých úvěrových hodnocení a ověřování klientů. Jen tak může nabídnout různé úvěrové produkty, včetně kreditních karet, napříč různými zákaznickými segment v Rusku. Equifax jakožto světová jednička v úvěrovém reportingu přináší nezbytné služby, technologie a zkušenost, s nimiž může rozšířit základy, které jsme již položili.”

Po vypořádání transakce se Equifax stane provozovatelem registru, který mu poskytne vyspělé nástroje pro shromažďování, zpracování a analýzu dat. Ty zase umožní úvěrovým institucím kvalitněji řídit riziko a vypořádat se s podvody (“frauds”).

Podle údajů Ernst & Young představují retailové úvěry dosud asi jen 8% HDP Ruska, zatímco v USA je to přes 100% a v Německu přibližně 50%. To signalizuje významný potenciál pro úvěrové obchody s domácnostmi v budoucnu. S tím, jak se měsíční platy v posledních třech letech zdvojnásobily a roční ekonomický růst se drží přibližně na 7% od roku 1999 se ruská střední třída významně rozšířila. Platná ruská legislativa, vyžadující po finančních institucích sdílet data alespoň s jedním úvěrovým registrem, přispěla k růstu trhu s kreditními informacemi v Rusku a umožnila nezávislým registrům, jakým je dnes GPCS, vytvořit širší a přesnější datové soubory.

Equifax přejmenuje po získání příslušných regulačních souhlasů úvěrový registr svým jménem a převezme odpovědnost za jeho provozování. Získání podílu v něm je součástí strategie Equifaxu expandovat do čtyř geografických oblastí, Indie, Ruska, Číny a Mexika. Dnes Equifax operuje ve 14 zeních severní Ameriky, Latinské Ameriky a Evropy.

“Růst úvěrového trhu v ruské ekonomice poskytuje Equifaxu významnou příležitost pomáhat ruským úvěrovým institucím získávat z analýz úvěrových informací a z dalších služeb s přidanou hodnotou poskytovaných registrem konkurenční výhodu . Těšíme se na spolupráci s Global Payments Europe a s Home Creditem. Obě firmy se etablovaly na ruském trhu díky značné sumě zkušeností a pochopení pro jeho specifika. Očekáváme, že kombinace expertízy těchto hráčů s Equifaxem umožní firmě Equifax Russia stat se vedoucím provozovatelem úvěrových registrů v Rusku,” komentuje Trey Loughran, Senior Vice President, korporátní rozvoj, Equifax.