H1 2007: Obliba online investování vzrostla o třetinu

Počet lidí, kteří investují přes internet, neustále vzrůstá. Lidé stále více důvěřují nejen sami sobě, ale i internetu jako nástroji pro investování. Potvrzuje to i nárůst počtu klientů společnosti Patria Direct i jejich obchodů. Za první letošní pololetí jim Patria Direct zprostředkovala obchody v celkovém objemu 41,8 miliardy korun - meziročně takřka o 14,5 miliardy korun více.

V meziročním srovnání je patrné i výrazné zvýšení počtu vypořádaných obchodů téměř o 30 % – z 30 887 za první polovinu roku 2006 na 40 126 obchodů za stejné období letošního roku.

Téměř o 30 % také stoupl počet klientů Patria Direct. Na konci června 2006 služeb společnosti využívalo 4 950 klientů, zatímco koncem června roku 2007 činil jejich počet již 6 541. Z celkového počtu klientů je 15 % žen. Věkové rozpětí je poměrně široké: nejstaršímu klientovi je 93 let, nejmladšímu teprve 18. Průměrný věk investorů Patria Direct je 44 let.

Objem aktiv klientů Patria Direct dosáhl na konci prvního pololetí roku 2007 15,3 miliard korun, což je skoro o 1,2 miliardy více než ve stejném období v loňském roce.

„Investorů, kteří zhodnocují své finanční prostředky prostřednictvím on-line investování stále přibývá. Snažíme se tento trend podporovat a poskytovat našim klientům co nejvíce informací o vývoji trhu a ekonomiky nejen u nás, ale i v zahraničí. V březnu byla spuštěna nová verze informačního portálu Patria Online (www.patria.cz). Mezi nejdůležitější novinky, které tento portál specializovaný na finanční trhy obsahuje, patří komplexní data o obchodovaných společnostech v ČR i ve světě, různé analýzy a kalkulátory či unikátní interaktivní grafy,“ říká Oldřich Pavlovský, výkonný ředitel společnosti Patria Direct.

Výsledky Patria Direct (meziroční srovnání)
Ukazatel 2Q 2007 2Q 2006 Meziročnízměna (v %)
Počet klientů 6 451 4 950 30,32%
Aktiva klientů(mil. Kč) 15 299 11 182 36,82%