Google investuje do obnovitelné energie levnější než uhlí

Společnost Google dnes oznámila novou strategickou iniciativu, jejímž cílem je zajistit výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů tak, aby tato energie byla levnější než elektřina získávaná z uhlí. Nově vytvořená iniciativa byla nazvána RE<C a v první fázi své existence se zaměří na rozvoj solární energie, větrné elektrárny, pokročilé geotermální systémy a potenciálně průlomové technologie.

RE<C zahájila nábor techniků a odborníků na energetiku, nejprve se nejprve zaměří na oblast solární energie, následně budou zkoumány pokročilé geotermální systémy a další oblasti. Příští rok, v roce 2008, plánuje společnost Google investovat do výzkumu a vývoje a dalších oblastí obnovitelných zdrojů desítky milionů dolarů. V rámci svých investičních plánů počítá společnost Google také s tím, že investuje stovky milionů dolarů do možných průlomových projektů na tvorbu energie z obnovitelných zdrojů.

„Při budování efektivních datových center jsme získali zkušenosti při navrhování a stavbě velkých, energeticky náročných budov,“ říká spoluzakladatel společnosti Google a prezident pro produkty Larry Page. „Chtěli bychom stejnou kreativitu a inovaci uplatnit i v globálním měřítku a přispět k výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů levnější než uhlí.“

„V oblasti obnovitelné energie se už udělalo spousta práce. Byly vyvinuty technologie, díky kterým – pokud budou rozvíjeny – může být jednou levnější získávat energii z obnovitelných zdrojů než z uhlí. Například solární technologie je vynikajícím způsobem alternativní výroby energie. Zajímáme se intenzivně také o další technologie, které mají potenciál cenové efektivity a které jsou ohleduplné k životnímu prostředí,“ dodává Larry Page.

„Prostřednictvím talentovaných vědců, skvělých partnerů a významných investic se chceme výrazně posunout vpřed. Naším cílem je vyprodukovat 1 GW energie, tedy množství dostačující k zásobování města velikosti San Francisca, a to levněji než stejný objem produkovaný z uhlí. Doufáme, že se nám tento cíl podaří splnit v horizontu několika let a nikoli desetiletí,“ pokračoval Page.

„Podaří-li se nám tohoto cíle dosáhnout,“ zdůrazňuje Page, „a zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů budou cenově výhodnější než uhelné elektrárny, bude možné uspokojit globální vysokou poptávku po energii a zároveň snížit emise oxidu uhličitého. Samozřejmě očekáváme, že i nám by z tohoto úspěchu plynuly zajímavé obchodní příležitosti.“

Uhlí je primárním zdrojem výroby elektrické energie ve většině zemí světa a zajišťuje plných 40 % výroby energie. Emise oxidu uhličitého, které při spalování uhlí vznikají, jsou přitom jedním z nejtíživějších ekologických problémů dneška. Výroba energie z obnovitelných zdrojů, která by byla levnější než získávání energie ze spalování uhlí, by tak výrazně napomohla v úsilí o snížení emisí skleníkových plynů. „Levná energie z obnovitelných zdrojů má zásadní význam nejen pro životní prostředí, ale také pro ekonomický rozvoj v mnoha zemích světa, které trpí nedostatkem dostupné elektrické energie jakéhokoli druhu,“ dodal Sergey Brin, spoluzakladatel společnosti Google a prezident pro technologie.