Globální akciové trhy ve 3. týdnu roku 2005

Dalo by se říci, že první měsíc Nového roku 2005 zatím neprobíhá podle představ zřejmě doposud převažující části investorské obce (tj. bull sentiment - tedy další zhodnocování na trzích jako v listopadu a prosinci 2004). Ani 3. týden 2005 na akciových trzích nepřispěl do této bilance zrovna pozitivně, neboť vytvořená situace na trhu spíše přála realizaci prodejních příkazů ze strany participantů trhu. Takže i třetí týden na burzovních kolbištích skončil minusově, což se naposledy stalo v roce 1982.

Hlavním vlivem na sentiment hráčů na trhu jsou nyní jednoznačně zveřejňované hospodářské výsledky jednotlivých firem (zvláště se věnuje pozornost těm titulům z hlavních indexů s vyšším váhovým zastoupením v indexu) za 4. Q. 2004. Zatím na trhu panuje jistá obava, že celkový obraz těchto reportů o hospodaření nebude podle představ analytiků, investorů apod. a nesplní jejich očekávání, natož aby je překonal.

Dokladem tohoto naladění trhu je ta skutečnost, že např. v pátek měly pěkné hospodářské výsledky firmy z indexu DJIA General Electric (GE) a United Technologies (UTX), přesto pochybovačný duch na trhu převládl a opět se dostavily na trh ve větším množství prodávající subjekty a převážily nad nakupujícími.

Konkrétní pohled na hlavní akciové indexy po 3. týdnu 2005 na US burzách vypadá takto:

Blue chips Dow Jones Industrial Average je na 10392,99 bodech (v pátek –78,48 bodů) a v týdnu tedy zkorigoval o –1,6%. Za poslední 3 týdny tak klesla hodnota DJIA o –3,6%. To se naposledy stalo v roce 1982, ovšem nakonec tento rok skončil DJIA v zajímavém zhodnocení +20%. Přísloví, že historie se opakuje by zde samozřejmě bylo na místě. Ovšem na druhé straně rovněž platí, že nevstoupíš dvakrát do téže řeky.

Technologický indikátor Nasdaq Composite Index se nachází na hranici 2034,27 bodů (v pátek –11,61 bodů) a v týdnu jeho hodnota poklesla o –2,6%. Od začátku roku 2005 tak index zkorigoval o –6,5%.

Širší index Standard and Poor´s 500 zakončil týden s hodnotou 1167,87 bodů (v pátek –7,54 bodů). Ve 3. týdnu 2005 poklesl o –1,4% a od začátku roku 205 se mu nevedlo a zaznamenal ztrátu –2,3%. Zobchodované objemy na burzách se stále pohybovaly na nadprůměrných číslech, např. v pátek se na NYSE zobchodovalo celkem 1,6 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo přes 2 mld kusů akcií.

V týdnu byly zveřejněny makroekonomické ukazatele monitorující inflační tlaky ve výrobní – PPI Index a spotřebitelské sféře – CPI Index. Oba indexy byly ve svých hodnotách lepší (zejména PPI Index) než bylo očekávání, takže se dá říci, že inflace a případné inflační tlaky jsou v USA plně pod kontrolou a politika FED (postupné, transparentní, odhadnutelné, měřitelné navyšování úrokových sazeb) zřejmě zde přináší své ovoce.Americké státní dluhopisy reprezentované benchmarkovým titulem 10Y Treasury Note zakončily týden na kursu 100 28/32% nominální hodnoty (+6/32% nominální hodnoty) s aktuálním výnosem 4,14% p.a.

Zlato na NYMEX (jedná se o February contract) má kurs 426,90 USD za trojskou unci.

Během týdne americká měna USD zhodnocovala kursově vůči společné evropské měně EUR a dostala se i na hodnotu 1,2920 (dvouměsíční minimum). Dolar byl v týdnu podpořen vyjádřením reprezentanta FED, konkrétně se jednalo o presidenta St. Louis Federal Reserve Bank p. W. Poola. Ve čtvrtek vyhlásil, že US ekonomika by měla v roce 2005 růst vyšším tempem v rozsahu 4 – 4,5% a inflace je plně pod kontrolou. V pátek ovšem dolar opět kursově oslabil a zakončil cross rate EUR/USD na hranici 1,3046. Vůči yenu byl na konci týdne dolar na niveau 102,70.

Cena ropy se dostala v týdnu výše a to zejména po zprávě, že OPEC zvýšil svůj odhad poptávky po ropě v roce 2005. Light Sweet Crude Oil na NYMEX March Delivery se zastavil na ceně 48,53 USD za barel. Tento fakt se rovněž odrazil ve skutečnosti, že sektory ropných služeb a energie patřily k těm, které v týdnu vykázaly jisté zisky.

V oblasti akvizicí a fúzí se objevila informace, že firma Pfizer (PFE) bude kupovat společnost Angiosyn (specializace na léčbu očních nemocí) v hodnotě 527 mil. USD.

Na evropských trzích probíhal trading poměrně volatilním způsobem, ovlivňovaný změnami v kursových poměrech mezi USD a EUR, dále rovněž veřejně obchodovatelné evropské firmy (mnohdy kotované i v USA) zveřejňují či budou zveřejňovat své hospodářské výsledky za rok 2004. Nicméně se dá říci, že evropské trhy si více podržely své dosažené hodnoty z roku 2004 než jsme tomu svědky v USA u hlavních akciových indexů. Hlavní německý index DAX 30 je na úrovni 4213,70 bodů a souhrnný evropský index DJ Euro STOXX 50 má hodnotu 2940,87 bodů. Kladné kursové posuny zaznamenaly v týdnu evropské firmy jako jsou Bayer, Suez, KNP (holandská petrochemická firma), E.ON, ABN Amro Hldg., Fortis apod.

J. Stoulil
Afin Brokers, a.s.