GEnius - vlastní, jednoduchý a pohodlný internetový portál s běžným účtem a e-mailem

7. března 2002

GE Capital Bank nabízí svým klientům od počátku března novou službu GEnius. Umožňuje provádět běžné operace platebního styku, čerpat účet do minusu, jednou měsíčně získat výpis z účtu, obsluhovat účet pomocí telefonu a prostřednictvím internetu, platit nákupy na internetu a posílat či přijímat e-maily na vlastní personalizované internetové stránce www.genius.cz.

GEnius klientům umožňuje přístup k účtu odkudkoli a kdykoli bez jakýchkoliv bariér (není tedy nutná žádná instalace elektronického digitálního certifikátu, čtečky, šifrovací kalkulačky, atd.). Navíc klient může provádět všechny finanční transakce tak, jak je zvyklý s běžným účtem. Výpis z GEnia je zasílán poštou jednou měsíčně. GEnius však klientům nabízí řadu dalších možností:

V rámci GEnia má klient možnost čerpat účet do mínusu (tedy vybírat více, než měl na běžném účtu k dispozici díky povolenému přečerpání). Povolený limit tohoto přečerpání může dosáhnout až 100 tisíc Kč.

GEnius umožňuje zadávat jednorázové platební příkazy do denního limitu 500 tisíc Kč či zjišťovat zůstatek po telefonu – a to prostřednictvím pevné telefonní linky s tónovou volbou či prostřednictvím mobilního telefonu.

Bezpečně platit za nákup zboží a služeb na internetu pomocí mezinárodní platební karty Eurocard-MasterCard Internet, která je vydána ke každému GEniovi. Karta je určena výhradně pro platby na internetu. Její bezpečnost je zajištěna možností nastavit maximální počet autorizovaných transakcí za den. Tento limit je možné kdykoli měnit, a to i telefonicky. Přednastaveny jsou pro všechny klienty 2 transakce za den, avšak pokud klient tento počet změní například na 0 transakcí denně, karta je fakticky zablokována proti použití. Bezpečnost karty je zajištěna i stanovením maximálního denního limitu objemu plateb podle potřeb klienta (k běžným nákupům na internetu – khihy, CD atd. – většinou stačí menší částky). Důležitým bezpečnostním opatřením je i zvláštní monitoring transakcí prováděných kartami EC-MC Internet. V případě podezření na neoprávněnou transakci je klient okamžitě bankou informován.

Klient, který si zřídí GEnia, získává možnost obsluhovat svůj účet prostřednictvím internetu. Může kontrolovat zůstatky na všech svých účtech u GE Capital Bank (vedle GEnia i na spořících či úvěrových účtech). Kdykoli má možnost získat elektronický výpis, který obsahuje detailní přehled všech pohybů na účtu nebo provést jednorázový platební příkaz do denního limitu 10 tisíc Kč.

Obsluha GEnia prostřednictvím internetu je velmi jednoduchá. Klient s sebou nemusí nosit žádná hardwarová zařízení (např. čtečky digitálního klíče) či digitální certifikát na disketě. Stačí, když zná své přístupové heslo a může se kdykoli a odkudkoliv dostat k svému účtu.

Současně se založením GEnia získává klient i svou e-mailovou adresu na homepage www.genius.cz (například Jan.Novak@genius.cz). Tuto homepage může klient využívat nejen pro obsluhu svého účtu či běžnou e-mailovou korespondenci, ale může si zvolit i osobní nastavení této stránky. Může si nastavit internetové odkazy na informace, které ho nejvíce zajímají (mapy, jízdní řády, internetové obchody atd.), nebo si upravit grafickou podobu „své“ stránky.

Všechny funkce GEnia získává klient za jednotný měsíční poplatek 50 Kč. GEnius je klientovi založen zdarma.

„Prostřednictvím GEnia nabízíme klientům jednoduchý a pohodlný přístup k běžnému účtu. Moderní přístup k penězům pomocí internetu nabízí GE Capital Bank klientům bez jakýchkoliv bariér – ať již technických (v podobě certifikátů) či bariér v podobě požadavků na zkušenosti s internetem či znalosti z oblasti IT. Proto jsme i vstupní stránku GEnia zvolili co nejednoduší, přehlednou a snadno ovladatelnou,“ řekl Tomáš Salomon, ředitel retailového bankovnictví GE Capital Bank.

O tom, že GE Capital Bank zvolila správný přístup, svědčí výzkum, podle něhož se 53 % drobných klientů bank v ČR, kteří mají k PC kladný nebo neutrální vztah, zajímá o ovládání účtu pomocí internetu. Klienti však vidí překážku většího využíti internetového bankovnictví v případných požadavcích na znalosti IT a za omezení považují např. i hardwarový klíč, digitální certifikát či obdobné zařízení, což je omezuje například tehdy, pokud chtějí ovládat svůj účet, ale nemají uvedená zařízení právě s sebou.

Jan Hainz, tiskový mluvčí GE Capital Bank