Generali Group posiluje ve východní Evropě - vstoupila na srbský trh

Mezinárodní skupina Generali, která je prostřednictvím Generali Holding Vienna zastoupena již v sedmi zemích východní a střední Evropy, dále rozšířila svou působnost. V Srbsku uzavřela předběžnou dohodu o převzetí většinového podílu v Delta Osiguranje. Tato pojišťovna je dceřinou společností Delta Group a na srbském trhu zaujímá přední postavení nejen v soukromém sektoru. Uzavřená dohoda předpokládá převzetí nejprve 51% podílu v pojišťovně Delta.

Generální ředitel skupiny Generali Sergio Balbinot označil tuto transakci za součást strategie, kterou skupina v současnosti zaměřuje na posílení a rozvoj svých pozic ve východní Evropě. Ve skutečnosti je Generali Group prvním z rozhodujících mezinárodních hráčů, který vstupuje na srbský trh, řekl Balbinot a doplnil: Tento trh má díky současnému zavádění moderních a progresivních opatření velký růstový potenciál a zejména v oblasti životního pojištění ještě stále není nasycen.

Delta Osiguranje se nejprve po svém založení v roce 1998 soustředila na neživotní pojištění, které i v současnosti tvoří přibližně 85% jejího portfolia. Produkty životního pojištění začala pojišťovna nabízet v roce 2001 a nově zahájila aktivity také v oblasti penzijních fondů, čímž ucelila svou nabídku produktů. Delta Osiguranje, v současnosti největší soukromá pojišťovna v Srbsku, vykázala za rok 2004 čistý zisk 16 milionů eur (celkový pojistný trh v Srbsku vykázal ve stejném roce 370 milionů eur).

Generali Group zaujímá ve východní Evropě s přibližně 3,3 miliony klientů vedoucí postavení. V roce 2004 činil čistý zisk skupiny v sedmi zemích dosavadního působení (Maďarsko, Česká republika, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko, Polsko a Chorvatsko) 794,4 milionů eur, největší nárůst zaznamenal segment životního pojištění (30,8%). V roce 2005 plánuje skupina Generali další zvýšení svých podílů na těchto trzích.