GE Money vstupuje do Rumunska

GE Money, globální dceřiná firma společnosti General Electric Company, která působí v oblasti spotřebitelských půjček, oznámila, že se dohodla na převzetí majoritních podílů ve firmách Leasemart Holding BV (obchoduje pod značkou „Motoractive“), Ralfi SA (obchoduje pod značkou „Estima Finance“) a Domenia Credit SA (Domenia), jež doposud držel rumunský fond Romanian American Enterprise Fund (RAEF).

Transakce, kterou musí ještě schválit regulační orgány, by měla být završena ve 3. čtvrtletí.

Podle podmínek smlouvy GE Money získá od fondu RAEF za hotovost 80% podíl ve firmě Ralfi, 78% podíl v Leasemartu a 60% podíl v Domenii; navíc uzavřela smlouvu o koupi zbývajícího 20% podílu v Ralfi vlastněného společností Domo Retail S.A. GE Money očekává, že se v brzké době dohodne i s majiteli zbývajících akcií ostatních společností (jedná se o Evropskou banku pro obnovu a rozvoj, která drží 20 % Domenie, a společnost Deutsche Investitions – und Entwicklungsge­sellschaft mbH, která vlastní 20 % Domenie a 20 % Leasemartu). Souhrnná částka uhrazená za všechny akcie v oběhu všech tří společností by měla dosáhnout asi 140 mil. eur (178 mil. USD).

Ralfi nabízí spotřební finanční produkty prostřednictvím 700 maloobchodních prodejních míst včetně 110 obchodů s domácími spotřebiči řetězce Domo, Leasemart zase ve svých 12 regionálních pobočkách a prostřednictvím programů u prodejců poskytuje leasingové produkty pro financování nákupu automobilů a vybavení a Domenia je hypoteční společnost s 9 pobočkami. Ralfi, Leasemart a Domenia mají dohromady 475 zaměstnanců.

„Tato investice představuje skvělou příležitost pro expanzi na velmi zajímavém a rychle rostoucím trhu spotřebitelských finančních služeb,“ komentoval transakci William Cary, prezident a generální ředitel GE Money – Europe. „Naše globální síla v kombinaci se zkušenými místními řídicími týmy a silnými partnery v Ralfi, Leasemartu i Domenii vytvářejí stabilní základ našeho růstu v Rumunsku. Tato investice je důležitým krokem v našich plánech na expanzi v oblasti střední a východní Evropy.“

„Vytvořili jsme tyhle tři společnosti, abychom uspokojili naléhavé potřeby rumunského trhu finančních služeb,“ uvedl Horia Manda, vyšší viceprezident a investiční ředitel RAEF. „A během let, která z makroekonomického hlediska nebyla zrovna vždy příznivá, jsme je dokázali přivést k životu. Uzavřením této transakce se naše firmy pro spotřebitelské financování, leasing a hypotéky stanou součástí renomované finanční skupiny GE, což nás velmi těší. Jsme přesvědčeni, že vynikající manažerské týmy, které jsem dokázali vytvořit, budou schopny realizovat ambiciózní plány skupiny GE na živém rumunském trhu a v celém regionu. Pro náš fond, jehož hlavním cílem je být katalyzátorem podnikání a zahraničních investic v Rumunsku, je tohle zásadní transakce“.

Uplynulé desetiletí bylo pro GE Money v Evropě ve znamení silného růstu. V současné době společnost působí ve 23 evropských zemích a hodnota jejích aktiv v regionu dosahuje přibližně 73 mld. USD. Ve střední a východní Evropě má GE Money bankovní a finanční podniky v Polsku, Maďarsku, České republice, Slovensku, Rusku a Turecku. Oznámená investice se stane druhou operací společnosti GE takového rozsahu v Rumunsku.

Prezident a generální ředitel GE Money pro střední a východní Evropu Dmitri Stockton k tomu uvedl: „Tato akvizice je nejnovějším krokem naší expanze ve střední a východní Evropě. Rumunsko je klíčový trh, který jsme konkrétně identifikovali jako obrovskou příležitost pro růst oblasti spotřebitelských financí v sektoru, jako jsou hypotéky, v němž má GE rozsáhlé zkušenosti a kde už dnes zákazníkům z tohoto regionu nabízí celou řadu řešení pro financování nákupu bytů a domů. Tým fondu RAEF vybudoval úspěšné firmy a my se velmi těšíme na spolupráci s místními manažery a klienty při budování ještě úspěšnějších podniků, které nabídnou spotřebitelům, maloobchodníkům a prodejcům jedinečná řešení odpovídající na jejich finanční potřeby. Ve střední a východní Evropě máme v této oblasti již velké zkušenosti a v Rumunsku máme do budoucna velké plány.“