GE Money ČR oznamuje nárůst čistého zisku za 1. čtvrtletí 2010 ve výši 13,7 %

[Tisková zpráva] GE Money Česká republika (viz odkaz níže1) vykázala za první čtvrtletí roku 2010 konsolidovaný čistý zisk ve výši 1,2 mld. Kč (nárůst o 13,7 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku). Výsledek je dán zejména obezřetným řízením provozních nákladů a nižšími opravnými položkami na ztráty z úvěrů, především v portfoliu firemních úvěrů.

•    Konsolidovaný čistý zisk dosáhl 1,2 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 13,7 %;

•    Klientské vklady vzrostly oproti minulému roku o téměř 23 %, na více než 109 mld. Kč;

•    Úvěry klientům překročily 118,6 mld. Kč a vzrostly oproti minulému roku o 1,2 %;

•    Vlastní kapitál banky dosáhl výše 35,5 mld. Kč a konsolidovaná kapitálová přiměřenost ve výši více než 19 % je i nadále jednou z nejvyšších na trhu.

(Předběžné neauditované finanční výsledky regulovaného konsolidačního celku (RKC) za období do 31. března 2010 podle českých účetních standardů.)

Konsolidovaný ukazatel poměru nákladů a výnosů v prvním čtvrtletí 2010 dosáhl 34,6 %, ve srovnání s 35,6 % v prvním čtvrtletí 2009. I toto zlepšení je odrazem kontinuálního zaměření společnosti na efektivní řízení provozních nákladů. „Výsledky za první čtvrtletí jsou povzbuzující, nicméně očekáváme, že ekonomické podmínky budou v roce 2010 stále náročné,“ říká Peter Herbert, předseda představenstva a generální ředitel GE Money, a.s. „V prvním čtvrtletí jsme se nadále soustředili na řízení nákladů a úvěrových rizik a na poskytování služeb vysoké kvality občanům i firemním klientům.“

Vklady klientů přesáhly k 31. březnu 2010 výši 109 mld. Kč, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 23 %. Poměr konsolidovaných klientských úvěrů ke vkladům se ke konci prvního čtvrtletí zlepšil na 109 %.

Úvěry retailovým klientům v prvním čtvrtletí zaznamenaly výrazný nárůst. Oproti tomu v souvislosti s nízkou poptávkou na trhu rostly úvěry firemním klientům jen mírně.  Výsledkem je nárůst celkového portfolia konsolidovaných úvěrů o 1,2 % ve srovnání s předchozím rokem. Objem těchto úvěrů přesáhl ke konci 1. čtvrtletí 118,6 mld. Kč.

Celková konsolidovaná výše aktiv dosáhla 149,7 mld. Kč (meziroční nárůst
9,5 %). Důvodem nárůstu je pokračující silná likvidní pozice. K 31. březnu 2010 hotovost a vysoce likvidní investice přesáhly 25 mld. Kč.

Celkový konsolidovaný vlastní kapitál přesáhl k 31. březnu 2010 výši 35 mld. Kč. Konsolidovaná kapitálová přiměřenost ke konci čtvrtletí překročila 19 %. Výše opravných položek k nesplaceným úvěrům2 na konsolidované bázi zůstala ke konci prvního čtvrtletí na vysoké úrovni 76 %.