GE Money Bank vykázala za devět měsíců letošního roku provozní zisk ve výši 4,3 miliardy korun

Provozní zisk za devět měsíců roku 2009 přesáhl částku 4,3 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 11,6 %. Vklady klientů vzrostly meziročně o více než 55 % a dosáhly objemu 106,6 miliard Kč. Úvěry klientům přesáhly částku 104 miliardy Kč; meziročně tak vzrostly o 14,2 %. Vlastní kapitál překročil hranici 22 miliard Kč a silná kapitálová přiměřenost banky ve výši 17,5 % zůstala i nadále jednou z nejvyšších na českém bankovním trhu. Počet klientů se i nadále zvyšuje, meziročně vzrostl o více než 10 % na 1,04 milionu klientů. (Neauditované údaje platné k 30. září 2009 podle českých účetních standardů)

GE Money Bank, a. s., oznámila za prvních devět měsíců roku 2009 provozní zisk ve výši 4,3 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 11,6 %. Úvěrové portfolio banky vzrostlo oproti stejnému období roku 2008 o 14,2 % na 104,5 miliard Kč. Celkové vklady pak meziročně vzrostly o 55,3 % na 106,6 miliard Kč.

Opět jsme zaznamenali výrazný růst zůstatků na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Tento zájem odráží skutečnost, že nabídka našich produktů je pro klienty atraktivní, říká Peter Herbert, předseda představenstva a generální ředitel GE Money Bank. Jsme také potěšeni, že i nadále roste počet našich klientů, který na konci třetího čtvrtletí dosáhl více než 1,04 milionu klientů.

Bilanční suma banky dosáhla téměř 133 miliard Kč (meziroční nárůst o 37,5 %). Hlavním důvodem tohoto nárůstu je růst úvěrů klientům a silná likvidní pozice banky. K 30. září 2009 držela GE Money Bank více než 20 miliard korun v hotovosti a v likvidních investicích, jakými jsou například státní dluhopisy.

Celkové provozní náklady ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku vzrostly o méně než 1 %, což je důkaz pokračujícího úsilí o jejich pečlivé řízení a zvyšování efektivity práce. Opravné položky na úvěrové ztráty vzrostly ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 1,3 miliardy korun. V důsledku toho klesl čistý zisk k 30. září 2009 o 28,9 % na 1,7 miliardy Kč.

Celkový vlastní kapitál činil k 30. září 2009 více než 22 miliard Kč. GE Money Bank si udržuje jednu z nejvyšších měr kapitálové přiměřenosti na českém trhu. Kapitálová přiměřenost banky činila k 30. září 2009 17,5 %, což představuje hodnotu, která je více než dvakrát vyšší než minimum požadované Českou národní bankou. Krytí nesplácených úvěrů opravnými položkami zůstává ke konci třetího čtvrtletí na vysoké úrovni 86 %.

Očekáváme, že naši zákazníci a celé bankovní odvětví budou nadále čelit pokračujícím obtížným ekonomickým podmínkám, které přesáhnou do roku 2010. Jsme však přesvědčeni, že naše prvotřídní metody řízení rizika, naše silná likvidita i kapitálová pozice nám v této fázi hospodářského cyklu zajišťují dobré postavení. Pokračujeme v investicích do inovativních produktů a služeb a dále rozšiřujeme naši distribuční síť otevíráním nových poboček a instalací nových bankomatů, abychom co nejvíce zlepšili naše služby a pohodlí pro klienta, dodává Peter Herbert.