GE Money Bank financuje třetinu výkonu všech bioplynových stanic

[Tisková zpráva] Výkon bioplynových stanic financovaných GE Money Bank by dokázal pokrýt energetické nároky obyvatel města Plzeň.

GE Money Bank financuje 33 % celkového instalovaného výkonu všech bioplynových stanic a je tak jedničkou na trhu. Na výstavbu bioplynových stanic banka poskytla úvěry v celkové výši 2,5 miliardy korun, a to více než 40 zemědělským společnostem. Výhodou financování ekoenergetických projektů od GE Money Bank je také komplexní poradenství specializovaných bankéřů.

„Rostoucí počet žádostí o dotace na výstavbu bioplynových stanic – v rámci Programu rozvoje venkova – dokládá, že tyto projekty jsou pro investory zajímavé. V roce 2009 o dotace žádalo 34 subjektů, v loňském roce jich bylo 83. GE Money Bank je připravena tento trend podporovat vhodnými úvěrovými produkty i nadstandardním poradenstvím,“ říká Jiří Patera, ředitel oddělení úvěrových produktů a poradenství pro firemní klienty GE Money Bank a dodává: „Investice do bioplynových stanic znamená pro podnikatele v zemědělství diverzifikaci činnosti a možnou stabilizaci cashflow.“

Podle Energetického regulačního úřadu činil celkový instalovaný výkon bioplynových stanic v ČR k 1. 11. 2010 celkem 94,55 MWe.  Výkon bioplynových stanic financovaných GE Money je 31,909 MWe. Takový výkon by stačil pokrýt roční spotřebu přibližně 182 tisíc obyvatel v domácnostech, což odpovídá nárokům obyvatel města o velikosti Plzně.

GE Money Bank je připravena financovat i projekty bez finálního rozhodnutí o přidělení dotace nebo zcela bez dotace s tím, že možnost realizovat nedotované investice jsou omezeny ekonomickou situací investora. Banka tak pamatuje na obavu z možného posunu jarního kola Programu rozvoje venkova na červen a v důsledku toho odložení většiny investic až na rok 2012.

Poradenství jako součást nabídky

Vedle financování projektů bioplynových stanic nabízí GE Money Bank také komplexní poradenské služby. Díky nim zemědělci získávají odbornou pomoc nejen s přípravou potřebných dokumentů včetně návrhu struktury financování předkládaných projektů, ale také při získávání a následné správě dotací. GE Money Bank podporuje klienty již při formulování investičního záměru a poradenskou roli hraje i v rámci výběru strategie podání projektu.