GE Capital slaví 5 let svého aktivního působení na českém trhu

30. května 2002

GE Capital, jedna z největších finančních skupin na světě a součást koncernu General Electric, vstoupila před pěti lety na český trh prostřednictvím akvizice společnosti Multiservis. Od té doby výrazně rozšířila oblasti svého působení a stala se jednou z nejsilnějších finančních skupin v České republice. Široká škála produktů, orientace na potřeby klientů a důraz na optimalizaci procesů a využívání nových technologií vytvořil z GE Capital jednu z nejdynamičtěji rostoucích finančních společností, která udává směr ostatním.

GE Capital vstoupila do České republiky v březnu 1997 akvizicí společnosti Multiservis, tradiční společnosti splátkového prodeje, která na českém trhu působila již od roku 1963. Ve stejném roce GE Capital odkoupila i společnost IMP Leas, poskytující leasing automobilů i jiného zboží. O rok později (v červnu 1998) skupina GE Capital vstoupila i na bankovní trh prostřednictvím akvizice Agrobanky.

Zatímco první dva roky působení na českém trhu byly spojeny především s integrací společností do skupiny GE Capital, ty následující byly orientovány na růst, produktivitu a především na potřeby zákazníka. Po pěti letech působení má společnost GE Capital v České republice téměř 1,4 milionu spokojených zákazníků. Celkem dnes GE Capital zaměstnává přes 2 000 zaměstnanců v celé České republice, pracujících v GE Capital Multiservis, GE Capital Leasing a GE Capital Bank.

GE Capital Multiservis se stala největší a nejznámější společností poskytující spotřebitelské úvěry v České republice. Jako první nabídla zákazníkům vedle jednorázových spotřebitelských úvěrů i úvěrovou kartu splátkového prodeje. Již v létě 1999 totiž rozšířila svoji nabídku spotřebitelských úvěrů i o revolvingový úvěr, tzv. O.K. kartu. V České republice uzavřela společnost GE Capital Multiservis v jen loňském roce 108 tisíc nových smluv u O.K. karet a 220 tisíc u Multiservis úvěrů. Celková hodnota nákupů, která byla v roce 2001 v České republice financována prostřednictvím O.K. karty a Multiservis úvěru, byla téměř 5 miliard korun. Největšími obchodními partnery společnosti GE Capital Multiservis jsou společnosti OKAY, Tesco, Hypernova, SPAR a Baumax. Dnes má více jak 700 000 aktivních zákazníků a spolupracuje s více jak 6000 obchodníky.

GE Capital Leasing se zaměřil na nové i ojeté automobily a významně rozšířil svou nabídku o atraktivní pojišťovací produkty. Dnes je jednou z největších leasingových společností poskytujících v České republice leasing na nové osobní a užitkové vozy, přičemž v leasingu ojetých vozů je absolutní jedničkou. Zákaznicky orientované produkty umožňují každému zvolit si právě takový harmonogram a styl splátek, který mu vyhovuje. Dnes má více jak 85 000 aktivních zákazníků a spolupracuje s více jak 1000 dealery.

Komerční bankovnictví restrukturalizovalo úvěrové procesy a zaměřilo se na malé a střední podniky. Tato strategie se setkala s úspěchem a GE Capital Bank získala na tomto trhu 10% podíl. Mezi služby nabízené komerčním klientům patří vedení běžných účtů, platební styk, tuzemský i zahraniční, dokumentární platby, tj. akreditivy a inkasa, poskytování úvěrů, přijímání depozit, vystavování bankovních záruk nebo homebanking. GE Capital Bank komerčním klientům nabízí i Malou podnikatelskou půjčku, neúčelový úvěr od 300 tisíc Kč do 2,5 milionů Kč a nově také podnikatelský kontokorent.

Revoluční změny zaznamenalo i retailové bankovnictví. Nabídka produktů GE Capital Bank byla v roce 1999 rozšířena o nový spotřebitelský úvěr Expres půjčku, dále i o možnost přečerpání běžného účtu Flexikredit, hypotéku či platební karty s kvalitním doplňkovým programem. Mnohé z těchto produktů byly v době svého uvedení na trhu zcela ojedinělé a udávaly směr vývoje celého bankovního sektoru. Expres půjčka byla prvním neúčelovým spotřebitelským úvěrem poskytovaným bez požadavků na ručitele, kterou bylo navíc možné získat na počkání. Hypotéka GE Capital Bank byla jako první standardní hypotéka na českém trhu nabízena až do výše 85 % z ceny nemovitosti Banka nabídla i penzijní připojištění, životní pojištění či stavební spoření. Celkem má GE Capital Bank téměř 600 000 aktivních klientů.

Velkou roli v úspěchu GE Capital sehrála i pozornost věnovaná novým technologiím. Již v roce 2000 představila GE Capital Bank Telefon Banku, o rok později ji doplnila Mobil Banka. Ta se setkala s velkým zájmem klientů – dnes má GE Capital Bank na trhu GSM bankovnictví vedoucí podíl. Další službou, kterou GE Capital Bank nabídla, byla Internet Banka. Nabídka přímého bankovnictví byla v roce 2002 doplněna produktem GEnius. Dnes užívá přímé bankovnictví více než 300 000 klientů GE Capital Bank, což ji řadí k lídrům přímého bankovnictví na českém trhu. GE Capital Multiservis i GE Capital Leasing autorizují transakce s obchodními partnery zásadně elektronickou cestou – v roce 1997 to bylo pomocí faxů.

Kam GE Capital směřuje v České republice dál?
„Naše společnosti v uplynulých letech dokázaly, že umí zdravě a rychle růst, a získaly si tím respekt a důvěru téměř 1,4 milionu spokojených klientů. V tomto směru hodláme nyní pokračovat a i letos se soustředíme na zdravý růst a produktivitu. Strategie zůstává stejná: rychlost, jednoduchost a dostupnost ve všem, co děláme. Hodláme i nadále pokračovat v digitalizaci a optimalizaci procesů, které povedou k větší efektivitě. Chceme se zaměřit hlavně na úvěrové produkty, o něž je mezi klienty velký zájem, a budovat přímé distribuční kanály. Potřeby a spokojenost zákazníků jsou pro nás prioritou,“ dodává Petr Šmída, generální ředitel GE Capital Bank.

* * *

GE Capital Bank, GE Capital Multiservis a GE Capital Leasing patří do skupiny GE Capital Services, která je součástí jedné z největších finančních skupin na světě – General Electric. Ta je z hlediska tržní kapitalizace největší společnost na světě. General Electric dosáhla v roce 2001 zisk po zdanění ve výši 13,684 miliardy amerických dolarů. GE Capital je globální společnost, která poskytuje diverzifikované finanční služby. Je tvořena 25 firmami, které klientům ve 45 zemích světa poskytují služby například v oblasti pojišťovnictví, leasingu, finančních služeb pro spotřebitele, financování firem, financování zvláštních projektů. GE Capital se může pochlubit nejvyšším možným ratingovým ohodnocením AAA uděleným renomovanými ratingovými agenturami.

Jan Hainz, tiskový mluvčí GE Capital