GE Capital Multiservis loni financoval nákupy za rekordních 6,4 miliardy Kč

Společnost GE Capital Multiservis zaznamenala v roce 2003 razantní růst. Celkový objem nově poskytnutých úvěrů byl téměř 6,4 miliardy Kč. GE Capital Multiservis tak potvrdil svou pozici leadera na českém trhu splátkového prodeje.

V loňském roce jsme financovali historicky největší objem nákupů na splátky ve výši téměř 6,4 miliardy Kč a udržujeme si první místo na trhu splátkového prodeje, uvedl Jiří Pathy, předseda představenstva a generální ředitel GE Capital Multiservis. V porovnání s rokem 2002, kdy jsme poskytli nové úvěry za 5,2 miliardy Kč, to představuje meziroční růst o 22 %, dodal.

Růst GE Capital Multiservis potvrdil, že obliba nákupů na splátky v ČR stoupá. Trh splátkového prodeje rostl v roce 2003 přesně podle našich očekávání, která byla mezi 15 – 20 %. Lidé nakupují na splátky ve větších objemech než v minulosti. Z našich průzkumů vyplývá, že za poslední tři roky využilo nákupů na splátky 44 % domácností a že výše nákupů na splátky bude dále stoupat, řekl Jiří Pathy. Podle průzkumu SC&C „Nákup na splátky“ uvažuje téměř 30 % obyvatel ČR o tom, že v budoucnu na splátky nakoupí.

GE Capital Multiservis se ve své strategii snaží být preferovaným partnerem a nejvýhodnějším poskytovatelem splátkového prodeje. Proto se zaměřuje na rychlost a jednoduchost vyřízení, kvalitní servis a místní dostupnost. To jsou totiž faktory, kterým zákazníci u splátkového prodeje přikládají největší váhu. Podle zmíněného průzkumu je rychlost vyřízení vůbec nejdůležitějším faktorem – preferuje ji téměř 62 % zákazníků. GE Capital Multiservis také disponuje nejširší sítí spolupracujících obchodníků – vyřídit úvěr či nakoupit na splátky lze ve více než 6000 prodejnách.

Hlavními důvody, proč lidé volí nákupy na splátky, je z 68 % to, že chtěli dražší výrobek, z 67 % pak to, že nakupování na splátky je rychlé a výhodné. Téměř 66 % respondentů uvedlo, že nakoupili na splátky, protože neměli hotovost a 57 % uvedlo jako důvod touhu zkusit to.

Důležité je také to, aby vás klienti znali. Podle průzkumů SC&C je GE Capital Multiservis nejznámější společností poskytující nákupy na splátky na českém trhu, řekl Jiří Pathy. Spontánní znalost značky GE Capital Multiservis činí 75,9 %, dodal.

Nejúspěšnějším dnem loňského roku byl pro GE Capital Multiservis 22. prosinec. Za jediný den nakoupili zákazníci na úvěr prostřednictvím produktů GE Capital Multiservis zboží za téměř 46,5 milionu Kč. Počet nákupů v tento den přesáhl 13 tisíc. Například v roce 1996 jsme uzavřeli 13 tisíc smluv za půl roku zatímco loni nám k tomu stačil jeden výrazný den. Datum nejúspěšnějšího dne odpovídá nákupním zvyklostem českých zákazníků. Nejčastěji nakupují na splátky v době před Vánocemi. Nicméně stále více zákazníků už si zvyklo nakupovat na splátky v průběhu roku. Rozšiřuje se také nabídka produktů, které lze na splátky koupit. Kromě tradiční bílé či hnědé techniky vzrůstá zájem například o nákup dovolených či zájezdů, uvedl Jiří Pathy.

Tomuto trendu vychází GE Capital Multiservis vstříc nabídkou nákupu dovolené prostřednictvím svých produktů. Od počátku letošního roku nabízí GE Capital Multiservis nákup na splátky prostřednictvím Multiservis úvěru u cestovní kanceláře Čedok. Již od roku 2002 mohou zákazníci nakupovat svou dovolenou pomocí O. K. karty. Zájemci si s ní mohou koupit dovolenou v 61 pobočkách 10 cestovních kanceláří po celé ČR. Jsou to cestovní kanceláře Čedok, Firo Tour, Globtour, Alexandria, Horizont Travel, Gargano CZ, Adria Travel, egap 91, Gong Tour a Stopa.

GE Capital Multiservis se stal v roce 2003 generálním partnerem ocenění GE Capital Multiservis Obchodník roku, jehož cílem je ocenit nejlepší obchodníky a přispět tak ke kultivaci českého maloobchodu. Už v prvním ročníku si GE Capital Multiservis Obchodník roku získal velkou prestiž. Svědčí o tom například fakt, že obchodníci, kteří v prvním ročníku zvítězili ve svých kategoriích, intenzivně využívali ocenění v marketingových kampaních či na materiálech přímo v prodejnách. Obchodníci využili zisk ocenění GE Capital Multiservis Obchodník roku ke svému odlišení od konkurence, řekl Jiří Pathy.

Stejně jako v loňském roce bude GE Capital Multiservis generálním partnerem ocenění GE Capital Multiservis Obchodník roku i letos. Do nového ročníku plánujeme několik inovací, které povedou k dalšímu zvýšení přínosu pro účastníky, řekl Jiří Pathy.

V roce 2004 plánuje GE Capital Multiservis uvedení nového produktu ve spolupráci s GE Capital Bank – kreditní karty GE Credit Card. V současnosti je GE Credit Card v pilotním projektu mezi stávajícími klienty a v průběhu letošního roku nabídne GE Capital Multiservis kreditní kartu i široké veřejnosti. V letošním roce GE Capital Multiservis dále plánuje rozšiřování prodejní sítě i mimo klasické obchody.

Razantní úspěch zaznamenala společnost GE Capital Multiservis i na Slovensku. Celkový objem úvěrů činil v roce 2003 více než 1,1 miliardy Sk, což představuje meziroční růst o 16 %.

Jan Hainz, tiskový mluvčí GE Capital Multiservis