GE Capital Bank poskytla v prvním pololetí malým a středním podnikům v meziročním srovnání o 85 % více úvěrů

8. července 2002

Během první šesti měsíců letošního roku poskytla GE Capital Bank malým a středním podnikům nové úvěry v objemu 3,265 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku jde o růst o 85 %. Tento nárůst souvisí mimo jiné s nabídkou nových úvěrových produktů pro malé a střední podniky, které jim například umožní získat úvěr do tří pracovních dnů. I díky tomu má GE Capital Bank více než 10% podíl na trhu malých a středních podniků.

GE Capital Bank zaznamenává dlouhodobý rostoucí trend zájmu o své úvěrové produkty pro malé a střední podniky. Například zatímco v lednu letošního roku poskytla těmto firmám úvěry za 277 mil. Kč v červnu to bylo již 808 mil. Kč.
o 103 % více.

K vysokému růstu poskytnutých úvěrů přispěly nové produkty – Malá podnikatelská půjčka a Malý podnikatelský kontokorent. Od počátku roku banka v rámci Malé podnikatelské půjčky poskytla 380 mil. Kč a celkově dosud získali podnikatelé díky tomu produktu 774 mil. Kč. Malý podnikatelský kontokorent byl poskytnut letos v objemu 140 mil. Kč, celkově v objemu 206 mil. Kč. Pro oba tyto úvěrové produkty je charakteristická rychlost poskytnutí a minimální administrativa spojená s jejich schvalováním.

Malá podnikatelská půjčka je neúčelový úvěr od 300 tisíc Kč do 2,5 milionu Kč. Splatnost úvěru je až pět let. Úvěr je zajištěn nemovitostí. Po předání požadovaných dokumentů banka rozhodne o poskytnutí půjčky do tří pracovních dnů.

Malý podnikatelský kontokorent umožňuje přečerpání běžného účtu až o 500 tisíc korun. Finanční prostředky jsou klientům k dispozici do 3 dnů od dodání podkladů. Banka nevyžaduje žádné hmotné ručení.

U těchto produktů banka nijak neomezuje, na co firma získané peníze použije. Jako podklad pro poskytnutí půjčky požaduje GE Capital Bank běžné finanční výkazy a informace.
Malá podnikatelská půjčka je neúčelový úvěr od 300 tisíc Kč do 2,5 milionů Kč. Banka tedy nijak neomezuje, na co firma peníze získané pomocí úvěru použije. Splatnost úvěru je až pět let.

Pro podniky je tento úvěr atraktivní nejen neúčelovostí, ale i rychlostí vyřízení. Po předání požadovaných dokumentů banka rozhodne o poskytnutí půjčky do tří pracovních dnů. Jako podklad pro poskytnutí půjčky požaduje GE Capital Bank běžné finanční výkazy a informace.

Malá podnikatelská půjčka je jištěna nemovitostí. Úvěr je poskytován ve výši 70 % tržní hodnoty nemovitosti, přičemž běžně je na českém trhu akceptováno jištění úvěru ve výši 50 % ceny nemovitosti. Banka zprostředkuje žadateli o úvěr odhad nemovitosti do pěti dnů u České komory odhadců.

GE Capital Bank přišla s Malou podnikatelskou půjčkou na trh v polovině loňského roku a do konce roku poskytla tento úvěr v objemu 393 mil. Kč. V letošním roce poskytla Malou podnikatelskou půjčku v objemu XXX mil. Kč.

Jan Hainz, tiskový mluvčí GE Capital Bank