GE Capital Bank posílila v prvním pololetí své výrazné postavení na trhu přímého bankovnictví a úvěrových produktů

1. srpna 2002

GE Capital Bank v prvním pololetí tohoto roku dále posílila své postavení na českém trhu. Jde především o oblast jejích strategických produktů – přímého bankovnictví a úvěrových produktů pro drobné klienty a malé a střední firmy.

K 30. červnu tohoto roku měla GE Capital Bank přes 607 tisíc klientů. Meziročně tak došlo k růstu jejich počtu o téměř 18 %. Pravidelný růst počtu klientů (viz graf. č 1) svědčí o zájmu klientů o služby a produkty GE Capital Bank.

Výrazný zájem mají klienti především o úvěrové produkty GE Capital Bank. Ke konci prvního pololetí letošního roku dosáhl objem úvěrů poskytnutých klientům výše téměř 15,2 mld. Kč (viz graf č. 2). V meziročním srovnání došlo k jeho růstu o 79,6 %. Banka tedy poskytla o 8,5 mld. Kč více úvěrů než k 30. červnu 2001 a zdvojnásobila tak objem úvěrů poskytnutých klientům.

Z úvěrových produktu je mezi drobnými klienty největší zájem o Expres půjčku a hypotéku.

Expres půjček poskytla GE Capital Bank ke konci prvního pololetí 150 767 v objemu 6,783 mld. Kč. Meziročně se počet poskytnutých Expres půjček zvýšil o 82,1 %. Expres půjčka je neúčelový spotřebitelský úvěr, který může klient získat na počkání. V prvním čtvrtletí tohoto roku navíc GE Capital Bank nabídla klientům pojištění splátek Expres půjčky pro případ nemoci, invalidity, úmrtí či ztráty zaměstnání.

Od svého vstupu na český hypoteční trh v květnu 2000 poskytla GE Capital Bank do konce června letošního roku 2630 hypoték v objemu 2,5 mld. Kč. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst o téměř 186 %. Nárůst počtu poskytnutých hypoték souvisí i se zájmem klientů o program Dostupné bydlení.

V květnu letošního roku přišla GE Capital Bank s rozšířením programu Dostupné bydlení. Šlo o expresní čerpání hypotéky již na návrh na vklad do katastru nemovitosti a poskytnutí hypotéky bez úředně ověřených dokladů o příjmu klienta.

Hypotéka GE Capital Bank je zpracována do pěti dnů od předání požadovaných dokumentů. Jde o standardní lhůtu vyřízení hypotéky – bez toho, aby si banka účtovala poplatek za expresní zpracování. V rámci programu Dostupné bydlení poskytuje GE Capital Bank standardně všem klientům hypotéku na 85 % tržní ceny nemovitosti bez jakýchkoliv dodatečných podmínek.

Výrazný zájem je i o úvěrové produkty pro malé a střední podniky. Během prvních šesti měsíců letošního roku poskytla GE Capital Bank malým a středním podnikům nové úvěry v objemu 3,265 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku jde o růst o 85 %.

K vysokému růstu poskytnutých úvěrů přispěly nové produkty – Malá podnikatelská půjčka a Malý podnikatelský kontokorent. Od počátku roku banka v rámci Malé podnikatelské půjčky poskytla 380 mil. Kč a celkově dosud získali podnikatelé díky tomu produktu 774 mil. Kč. Malý podnikatelský kontokorent byl poskytnut letos v objemu 140 mil. Kč, celkově v objemu 206 mil. Kč. Pro oba tyto úvěrové produkty je charakteristická rychlost poskytnutí a minimální administrativa spojená s jejich schvalováním. I díky tomu má GE Capital Bank více než 10% podíl na trhu malých a středních podniků.

Druhou oblastí, v níž se chce GE Capital Bank na českém trhu především profilovat, je přímé bankovnictví. GE Capital Bank již tradičně patří vedoucí místo v oblasti GSM bankovnictví a v prvním pololetí si získala neméně významné místo i v internetovém bankovnictví.

Svou Internet Banku Standard uvedla GE Capital Bank na trh na podzim 2001. Internet Banka Standard umožňuje např. zadávání jednorázových platebních příkazů, zjišťování zůstatku, zadávání a rušení trvalých příkazů, obsluhu spořících a termínovaných účtů atd. Počátkem března letošního roku nabídla klientům novou službu Internet Banku GEnius. Klienti oceňují na GEniuovi zejména snadnost a lehkost, s níž mohou prostřednictvím internetu obsluhovat svůj účet. K využívání této formy internetového bankovnictví totiž stačí pouze základní znalosti práce s počítačem. Vedle snadného intuitivního ovládání má GEnius i tu výhodu, že klient s sebou nemusí nosit žádná hardwarová zařízení či digitální certifikát na disketě. Stačí, když zná své přístupové heslo a může se kdykoli a odkudkoliv dostat k svému účtu.

Ke konci prvního pololetí využívalo internetové bankovnictví GE Capital Bank – Internet Banku Standard a Internet Banku Genius přes 53 tisíc klientů.

Jak již bylo řečeno GE Capital Bank je leadrem českého trhu GSM bankovnictví. Počet klientů využívajících její Mobil Banku se meziročně zvýšil o 94 % z 82 tisíc (k 30. červnu 2001) na 160 tisíc (k 30. červnu 2002). Výrazný byl i růst počtu klientů, kteří využívají Telefon Banku – jejich počet se v porovnání s prvním pololetí loňského roku zvýšil k 30. červnu 2002 o 243 % na 100,7 tisíc.

Podobný nárůst zájmu jako u přímého bankovnictví zaznamenává GE Capital Bank ze strany klientů i o své platební karty. Ke konci prvního pololetí letošního roku banka vydala 332 516 mezinárodních platebních karet (meziroční růst o 41,8 %). GE Capital Bank nabízí všem klientům mezinárodní platební karty, které lze získat již při založení účtu. GE Capital Bank vydává platební karty Maestro a Eurocard-MasterCard.

GE Capital Bank pokračovala v prvním pololetí v rozšiřování své bankomatové sítě. Ke konci letošního června měla banka 250 bankomatů, což je o 138,1 % více než ve stejném období loňského roku. GE Capital Bank plánuje zvýšit počet bankomatů do konce letošního roku na 300.

Klienti však nemají zájem pouze o úvěrové produkty, či služby přímého bankovnictví GE Capital Bank, ale banka zaznamenává i růst počtu účtů. K 30. červnu vedla banka téměř 808 tisíc depozitních účtů. Od června minulého roku se jejich počet zvýšil o 16,3 %.

Objem vkladů přijatých od klientů činil k 30. červnu 2002 téměř 42,7 mld. Kč. Rok před tím měli klienti u GE Capital Bank uloženo téměř 40,4 mld. Kč. Meziročně se tak objem vkladů klientů zvýšil o 5,6 %.

Jan Hainz,
tiskový mluvčí GE Capital Bank