GE Capital Bank obnovila tisk informací o zůstatku na bankomatových stvrzenkách

13. prosince 2001

GE Capital Bank obnovila pro své klienty od 12.00 hodin čtvrtka 13. prosince tisk informací o aktuální výši zůstatku na účtu na bankomatových stvrzenkách. GE Capital Bank zastavila tisk těchto informací počátkem listopadu v souvislosti s neoprávněnými výběry z bankomatů, které se v České republice objevily. Nyní banka vychází klientům vstříc a při vánočních nákupech budou již mít při každém výběru z bankomatu aktuální informaci o zůstatku na svém účtu.

GE Capital Bank poskytuje svým klientům informace o aktuální výši zůstatku na jejich účtu prostřednictvím bankomatů zdarma. Podstatné je, že jde o on-line informace, takže se klient dozví, kolik v daném okamžiku na svém účtu skutečně má. Jde o disponibilní zůstatek, který v sobě již zahrnuje blokace za provedené platby a výběry kartou. Pokud klient zaplatí kartou u obchodníka, který platbu autorizuje, je daná částka na účtu okamžitě zablokována i když k účetnímu vypořádání dojde později. Tato blokace je učiněna v zájmu klienta, aby se jeho účet nedostal do nepovoleného debetu vinou časového nesouladu mezi provedením platby a jejím účetním zpracováním. Pokud tedy například má klient na účtu 50 tisíc a kartou nakoupí zboží za 5 tis. Kč, je jeho disponibilní zůstatek 45 tis. Kč.

Informace o zůstatku na účtu mohou klienti GE Capital Bank získat prostřednictvím všech jejích bankomatů, kterých je nyní 210. Rozšíření bankomatové sítě bylo jednou z priorit GE Capital Bank v tomto roce. Koncem loňského roku měla GE Capital Bank přes 70 bankomatů porovnání se současným počtem pak nejlépe svědčí o dynamice rozvoje její bankomatové sítě.

Výrazné rozšíření sítě bankomatů se projevilo i na růstu využití bankomatů GE Capital Bank jejími klienty. Ti dnes zřetelně preferují její bankomaty před bankomaty jiných peněžních ústavů.

Neméně dynamicky – jako počet bankomatů GE Capital Bank – roste i počet karet, které banka vydala klientům. Zatímco konce loňského roku činil počet vydaných karet 175 000, do konce letošního roku dosáhne jejich počet magické hranice 300 000. Jenom za říjen a listopad vydala GE Capital Bank 40 000 nových karet. Podstatné je, že stále větší podíl v nově vydaných kartách mají embosované karty Eurocard-MasterCard, které mají širší akceptační síť a širší řadu doplňkových služeb než neembosované karty. Ze 40 000 karet vydaných v říjnu a listopadu bylo 40 % embosovaných.

Roste i zájem klientů o bezhotovostní platby kartami GE Capital Bank. Pro klienty jsou tyto platby nejen pohodlné, ale i výhodné GE Capital Bank si za ně neúčtuje žádný poplatek. V listopadu se projevil i vliv soutěže na podporu bezhotovostních plateb, kterou GE Capital Bank pořádá pro klienty ve spolupráci s platební asociací Europay International. Počet nákupů platební kartou vzrostl oproti předchozímu měsíci o 3 – 4 % (podle druhu karty).

Jan Hainz, ředitel komunikace GE Capital Bank