GE Capital Bank doporučuje klientům vyřídit si před koncem roku včas své finanční záležitosti

11. prosince 2001

V souvislosti s koncem roku dojde k úpravě provozní doby obchodních míst GE Capital Bank a termínů pro podání platebních příkazů. GE Capital Bank přijala rovněž opatření ke vstupu platnosti eura a zániku měn zemí Evropské měnové unie.

Doporučení pro klienty se týkají především podání platebních příkazů. Aby mohly být platební příkazy do zahraničí zaúčtovány ještě letos, musí být podány do 20. prosince. Vklady hotovosti, výběry hotovosti a příkazy k úhradě předávané osobně na obchodních místech GE Capital Bank je nutné uskutečnit nejpozději do 28. prosince. Platební příkazy zadávané elektronickou formou (prostřednictvím Mobil Banky, Telefon banky, Internet Banky a homebankingovým produktem BankKlient) musí být zadány nejpozději do 23.00 hodin 30. prosince. Uvedené nejzazší termíny pro podání platebních příkazů se řídí provozem clearingového centra České národní banky.

V závěru roku dojde k úpravě provozní doby obchodních míst GE Capital Bank. Posledním pracovním dnem na obchodních místech bude 28. prosinec, kdy budou všechna otevřena v rozsahu své pravidelné páteční provozní doby.

Klientské informační linky GE Capital Bank budou mít v závěru roku běžný provoz jako v jakýkoliv pracovní či víkendový den. Výjimkou bude 25. a 26. prosinec a 1. leden, kdy tyto linky nebudou v provozu a 24., 31. prosinec, kdy budou mít zkrácenou provozní dobu od 8.00 do 12.00 hodin. Bezplatné informační linky nebudou o vánočních svátcích a od 29. prosince do 1. ledna v provozu.

GE Capital Bank chce nejen, aby si klienti mohli v klidu a včas vyřídit koncem roku své finanční záležitosti, ale aby pro ně proběhlo co nejsnáze i zahájení platnosti eura.

„Chceme, aby se zavedením eura nevznikaly našim klientům žádné problémy,“ řekl Tomáš Salomon, ředitel retailového bankovnictví GE Capital Bank. „Proto jsme například již na podzim písemně upozornili všechny majitele devizových účtů na bezplatnou konverzi účtů v měnách EMU na účty v euru,“ dodal Tomáš Salomon.

Klienti GE Capital Bank byli písemně informováni o nutnosti změnit měnu účtu k 1. lednu 2001. Byli vyzváni, aby se dostavili na obchodní místo a převedli si účet v národních měnách EMU na účet v euru. S přeměnou účtu jim nevzniknou žádné náklady.

Dalším opatřením, kterým GE Capital Bank vychází v souvislosti se zavedením eura vstříc svým klientům, je umožnění bezplatné výměny bankovek zemí EMU (DEM, ATS, FRF, NLG, ITL) za euro. Tuto mimořádnou službu nabízí GE Capital Bank svým klientům od 1. do 31. ledna 2002. Výměna bankovek zemí EMU za Kč bude probíhat za standardních podmínek, tak jako dosud (2 % z objemu transakce, min. 30 Kč). Za standardních podmínek bude probíhat konverze měn EMU za euro pro zákazníky, kteří nejsou klienty GE Capital Bank. Po 31. lednu 2002 budou bankovky zemí EMU vykupovány již jen jako bankovky v prekluzi.

GE Capital Bank však doporučuje nečekat s výměnou měn EMU až na dobu prekluze. Klienti si mohou vložit národní měny eurozóny před ukončením jejich platnosti na devizové účty, přičemž na účty v EUR lze zdarma vkládat hotovost v DEM, ATS, FRF, NGL a ITL. Pokud klienti nemají devizové účty, je nejvhodnější vyměnit si tyto měny před ukončením jejich platnosti za Kč, případně využít možnosti lednové bezplatné výměny za euro.