Garanční fond obchodníků s cennými papíry zahájil třetí tranši výplaty bývalým klientům Private Investors

Počátkem února začala třetí tranše výplaty náhrad klientům obchodníka s cennými papíry zkrachovalé společnosti Private Investors. V tomto kole bylo vyzváno celkem 193 osob, kterým má být vyplaceno přibližně 16,1 mil. Kč. V předchozích dvou tranších Garanční fond již vyplatil náhradu celkem 1624 osobám v souhrnné výši přibližně 150 mil. Kč, což představuje téměř 90 % osob, které mají v kauze Private Investors na výplatu náhrad z Garančního fondu nárok.

Výplata náhrad klientům Private Investors patří mezi největší a nejkomplikovanější případy, které Garanční fond v současnosti řeší. Po vyhlášení konkurzu bylo nutné stanovit rozsah vydaného a nevydaného zákaznického majetku, ze kterého se stanovuje výše náhrady, a přiřadit je ve správné výši ke každému z bývalých klientů Private Investors. Na základě těchto údajů byly žadatelé uplatňující nárok na náhradu od Garančního fondu vyzváni k odsouhlasení částky jím vypočtené. Zároveň Garanční fond požádal o poskytnutí návratné výpomoci od státu v celkové výši 50 % všech náhrad. Okamžitě po obdržení této sumy v srpnu roku 2003 započal na začátku září s výplatou náhrad klientům, kteří si výši náhrady odsouhlasili. V dalších tranších poté byly náhrady vypláceny osobám, které odsouhlasovací dopis zaslaly se zpožděním nebo si v předchozí tranši nestačily náhradu vyzvednout.

Kauza Private Investors je skutečně jednou z největších a nejsložitějších, a to jak po administrativní stránce, tak v otázce řešení výše náhrad. V této otázce jsme zcela závislí na údajích, které nám předá správce konkurzní podstaty. Jedině on má totiž přístup k účetnictví a databázím zkrachovalé společnosti, komentuje situaci generální ředitel fondu Jiří Korb a dodává: V případě Private Investors nám při předávání potřebných a ověřených údajů vycházela paní správkyně konkurzní podstaty vstříc.

V rámci předchozích tranší byly zároveň vyplaceny i náhrady bývalým klientům společnosti Bradley, Rosenblatt & Comp. V tomto případě se jednalo ovšem pouze o 6 osob s uznanou žádostí o náhradu v celkové výši přes 1 mil. Kč.