Hlavní navigace

Garance úrokové sazby až do konce trvání hypotéky jedině u ČSOB

Manželé Pavla a David při úvahách o hypotéce narazili na zásadní problém: bojí se růstu úrokových sazeb v budoucnu. David je přesvědčen, že s přechodem na euro je takový vývoj pravděpodobný. Má řadu přátel v zahraničí, kde jsou dlouhodobě vyšší sazby než v Česku. David by nejraději už dopředu věděl, jaká část jeho měsíčního příjmu padne na pravidelnou splátku a kolik jeho rodině zbude na další výdaje. Řešením pro Pavlu a Davida je ČSOB Hypotéka s garantovanou výší splátky.

V rámci aktuálně zahájené kampaně, která potrvá až do konce května, mohou klienti ušetřit až 25 000 Kč na poplatku za zpracování hypotéky. Od 1. března nabízí ČSOB jako jediná banka na českém hypotečním trhu, že klientům zafixuje sazbu hypotečního úvěru na libovolně dlouhé období. S takovou garancí pevné výše splátky po celou dobu trvání hypotéky mohou klienti lépe plánovat své výdaje v situaci, kdy ceny energií a pronájmů stále stoupají.

Nabídka dlouhodobých fixací na libovolně dlouhou dobu trvání úvěru je dnes na českém trhu hypoték jedinečná. Od počátku smluvního vztahu zná klient přesnou výši měsíční splátky, která zůstane stejná po celou dobu trvání hypotéky, a to až po dobu 30 let. Klienti tak mohou mnohem lépe plánovat své výdaje v budoucnu, komentoval zavedení dlouhodobých fixací Jan Klouček, který je v ČSOB zodpovědný za úvěry na bydlení. Garancí pevné splátky si klienti mohou svým způsobem „pojistit“ současné nízké sazby i pro léta, kdy Česká republika již bude používat euro. Sazby eurozóny jsou totiž dlouhodobě výše než sazby v Česku a my očekáváme, že české úrokové sazby se začnou těmi evropskými inspirovat, doplnil Jan Klouček. ČSOB současně také prodloužila věk, do něhož klient musí plně splatit hypotéku, až na 70 let, a také prodloužila období možného splácení hypoték až na 40 let. Poslední vážnou obavu mnoha zájemců o hypotéku, totiž jak splácet v případě náhlé nemoci, výluky z práce či úrazu, vyřešila ČSOB nabídkou pojištění. Akční nabídka se vztahuje také na všechny ČSOB Hypotéky s 3letou fixací úrokové sazby.

Příklad: Dopad růstu mzdy na splácení ČSOB Hypotéky s garantovanou výší splátky

Výchozí situace:

– výše hypotéky: 1,5 mil Kč, splatnost hypotéky: 20 let, úroková sazba po celou dobu trvání úvěru: 4,99 %, měsíční splátka: 9891 Kč,

– pravidelné měsíční výdaje (jídlo, služby, odívání, domácnost, cestování): 12 000 Kč,

– předpokládaná inflace: 2,5 % ročně,

– čistá měsíční mzda rodiny: 25 000 Kč.

Dopad růstu mezd na rodinný rozpočet

U mezd se očekává růst 5 % ročně, což znamená, že v roce 2017 bude čistá mzda rodiny 40 722 Kč za měsíc a v roce 2027 to bude 66 332 Kč. Za 20 let tak budete mít měsíčně k dispozici 36 778 Kč pro libovolné využití.

Hodnota splátky zůstane až do konce trvání hypotéky stále stejná, v budoucnu však bude tvořit stále menší část rodinného rozpočtu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).