Fond AAF US Opportunities opět výrazně poráží akciové indexy

Kolísání trhu nemusí pro investory nutně znamenat pozastavení zhodnocování jejich investic. Nezávislá finanční skupina ATLANTIK jako hlavní distributor fondu ABN AMRO v ČR a na Slovensku nabízí investorům fond US Opportunities. Ten potvrdil svůj potenciál a velmi úspěšně vydělává i v období nestability akciových trhů. Především díky vysoce odbornému řízení špičkovými profesionály dlouhodobě poráží akciové indexy rozvinutých trhů a hlavně zhodnocuje vložené investice. Například nejrozšířenější americký index S&P 500 poráží o celých 23,62 procent.

Praha, 10. cervence 2008 – V široké nabídce fondů finanční skupiny ATLANTIK je fond ABN AMRO US Opportunities již od roku 2004. Prostřed­nictvím skupiny ATLANTIK je tak dostupný českým i slovenským investorům. „Již v průběhu loňského roku jsme upozorňovali na velmi vysoký potenciál, který je skrytý ve fondech s názvem Opportunities fondy. Zejména pak u fondu US Opportunities, který se zaměřuje na americké akcie. Naplnění našich předpokladů se nyní jednoznacně potvrzuje na jeho výkonnosti a investorům přináší zisky,“ říká Petr Posker, investiční ředitel finanční skupiny ATLANTIK.

Od zařátku letošního roku US Opportunities Fund A (USD) překonal nejširší americký index S&P 500 o celých 23,62 procent. Ještě výraznější úspěch zaznamenala jeho verze US Opportunities Fund AH €, která je pro mnohé investory vedena v oblíbenější měně, tedy v eurech. Vychází tak z potřeb českých a slovenských investorů a snižuje měnové riziko. Tento fond překonal další z významných indexů DJ EURO STOXX 50 dokonce o 32,81 procent. Pokud porovnáme obě verze fondu a zmíněné indexy za období jednoho roku, je rozdíl ještě markantnější. Jedná se o 47,32, respektive úctyhodných 62,63 procent.

„Fond US Opportunities se zaměřuje na relativně agresivní akcie v plném souladu se zmírněním celkového rizika. To je zajištěno užitím dluhopisů či alternativních derivátových investic jako formy sekundárního investování,“ poodkrývá tajemství jeho úspěchu Petr Posker. Ten však spočívá i v jeho aktivním řízení a zajímavé flexibilitě.

Právě ve spojení odbornosti profesionálů a flexibilitě je největší síla jeho úspěchu a zhodnocování vložených investic. „Fond umožnuje nahradit až 40 % akcií dluhopisy, což je jeho velmi důležitou vlastností. V současné době jsou však klíčové i jeho akciové pozice. Výrazně převažují sektory materiálů a energií. To jsou odvětví s velkým potenciálem,“ říká Petr Posker. Tato flexibilita potom umožnuje manažerovi fondu velmi pružně reagovat na aktuální vývoj na akciových trzích. Právě manažer fondu Francois Mouté byl společností Citiwere v loňském roce oceněn titulem nejlepší portfolio manažer za uplynulé 3 roky. Úspěch fondu tak podtrhuje i fakt, že AAF US Opportunities Fund byl oceněn jako jeden z nejlépe řízených fondů na světě se zaměřením na americké akcie. „Tento fond je prakticky vhodný skoro pro každého investora s delším časovým horizontem investice. Konzervativnímu investorovi přináší zvýšení výnosu i při zachování vysoké míry bezpečí. Agresivnější investor v něm najde jistotu, na které může velmi úspěšně stavět,“ vyzdvihuje Petr Posker.

Od začátku roku zažívají akciové trhy kolísání a výrazné zpomalení výkonnosti. Právě v tomto období se samotní investoři se svými financemi ve velké míře obracejí na jednotlivé odborníky. Stále více investorů si velmi dobře uvědomuje, že právě odbornost jednotlivých profesionálů může být klíčový faktor v úspěchu jejich investic a zhodnocení financí.

ABN AMRO US Opportunities Fund

US Opportunities Fund patří do velké skupiny akciových fondu ABN AMRO. Jedná se o smíšený fond s převahou akcií, který je velmi atraktivně řízený a má zajímavou flexibilitu. Fond usiluje o větší celkovou návratnost než z amerických akciových trhů na základě aktivně spravovaného portfolia akcií amerických společností napříč odvětvími a styly. Fondu umožňuje nakoupit až do 40 procent svého majetku dluhopisy nebo instrumenty peněžního trhu. Též může investovat v omezeném množství do derivátů včetně opcí a futures kvůli měnovému zajištění a efektivnímu řízení portfolia.

Jak jsme již výše uvedli, AAF US Opportunities Fund existuje ve dvou verzích, a to v USD a v EUR s ošetřením měnového rizika do dané měny. Pro slovenského investora je vzhledem k brzkému přechodu na EUR již měnové ošetření do EUR dostačující. Pro české investory pak ATLANTIK nabízí možnost si měnové riziko vůči české koruně ošetrit.