Firmy mohou využít úvěr se samozajištěním proti nárůstu úrokových sazeb

ČSOB začala velkým firemním klientům nabízet nový produkt - tzv. zajištěný úvěr, který spojuje výhody krátkodobých úrokových sazeb společně s dlouhodobou jistotou, že úroková sazba nepřekročí s bankou sjednaný úrokový strop, tj. maximální úrokovou sazbu.

Úroková sazba u tohoto úvěru je pružná a mění se v pravidelných intervalech podle vývoje adekvátní základní úrokové sazby z úvěrů (např. u úvěru s pravidelnými 3 měsíčními splátkami je touto základní sazbou 3M PRIBOR). V situaci nárůstu základní úrokové sazby však klient nikdy neplatí úrok vyšší než výchozí úrokový strop (maximální úroková sazba) stanovený při sjednání úvěru. Tento úrokový strop lze sjednat na období minimálně 1 roku a maximálně 20 let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy. Hodí se proto pro střednědobé a dlouhodobé (především investiční) úvěry v objemu od 30 milionů Kč.

Klient vždy čerpá výhodu nižší z obou úrokových sazeb – pohyblivou úrokovou sazbu nebo sjednaný úrokový strop, uvádí Ing. Petr Hutla, vrchní ředitel korporátního a institucionálního bankovnictví ČSOB. U beznákladové varianty zajištění je navíc stanoven minimální úrok, který klient bude platit v situaci poklesu úrokových sazeb. Může tak získat výhodu dlouhodobé jistoty a zároveň dosahovat podstatných úspor úrokových nákladů, dodává Hutla.

Příklad použití zajištěného úvěru:

Hypotetický příklad ze současnosti na úvěr s úrokovým stropem 5% a dnem 2,8%: Klient si půjčuje na 3 roky 50 mil CZK v říjnu 2004. Úvěr bude splácet v 3-měsíčních pravidelných splátkách. Příklad nastiňuje možný vývoj tržních sazeb a dopad zajištění na úrok placený klientem za této situace. Příklad srovnává výsledky 3 možných scénářů rozhodnutí klienta o volbě úrokové sazby:

Očekávaný vývoj úrokových sazeb
Úročení úvěru
Zvolený typ úročení Celkové úrokové náklady
pevná sazba = 3,7% 3 006 250
Pohyblivá sazba (3M PRIBOR) 2 993 750
Zajištěná pohyblivá sazba (collar) 2 979 167

Při výše uvedeném předpokladu vývoje úrokových sazeb zaplatí klient při volbě zajištěné úrokové sazby na úrocích ze všech variant nejméně – o 14 583 Kč méně než při běžné pohyblivé sazbě a o 27 083 Kč méně než při fixní úrokové sazbě. Po celé 3-leté období má navíc jistotu, že nikdy nezaplatí na úrocích více než 5%. Toto zajištění je navíc zcela beznákladové (žádná přirážka k úvěrové marži).