Finanční zprostředkovatelé a poradci sjednali v prvním čtvrtletí 2011 klientům finanční produkty v celkové hodnotě přesahující 12 miliard Kč

[Tisková zpráva] Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR (AFIZ) a Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) vydávají společnou tiskovou zprávu o základních parametrech finančně poradenského trhu ČR v prvním čtvrtletí roku 2011.

I. Pojištění

V oblasti pojištění bylo v daném období sdruženými subjekty zprostředkováno běžně placené životní pojištění v objemu 1 133 424 tis. Kč, jednorázově placené 272 435 tis. Kč a neživotní pojištění v objemu 242 632 tis. Kč, to vše při celkovém počtu 154 784 smluv.

Počet smluv

Životní pojištění – běžně placené

Celkové roční pojistné

1 133 424

Životní pojištění – jednorázově placené

Suma předepsaného jednorázového pojistného (vkladů)

Neživotní pojištění

Celkové roční pojistné vč. jednorázového pojistného

1 648 491

II. Investice

U investičních produktů sledují obě sdružení podrobnou strukturu peněžních toků, které umožňují identifikovat poměr jednotlivých nástrojů. Celkem byly v této oblasti zprostředkovány produkty za 1 669 089 tis. Kč na základě 38 864 smluv.

Zprostředkovaný obrat (tis. Kč)

Počet smluv (investice celkem)

Podílové listy – objem nákupů

Souhrn zprostředkovaných částek

1 380 280

Pravidelné investice

Souhrn zprostředkovaných

ročních částek

1 669 089

III. Úvěrové produkty a depozita

V oblasti úvěrových a spořících produktů dominuje co do účelovosti financování bydlení, jde tedy primárně o produkty hypotečních úvěrů, stavebního spoření a úvěrů z něho. Celkový objem úvěrových produktů (HÚ a úvěry ze SS) zprostředkovaných členy USF a AFIZ dosáhl v uplynulém pololetí výše 6 421 422 tis. Kč při celkovém počtu 4 872 smluv. Depozitní, tedy zejména spořící složku portfolia kromě již zmíněného stavebního spoření doplňuje také penzijní připojištění a spořící účty.

Počet smluv

Penzijní připojištění