Finanční výsledky easyJet za 6 měsíců

easyJet zlepšil svoji obchodní marži, snížil sezónní ztrátu v zimním období a významně zvýšil počet přepravených cestujících

• Zlepšení obchodní marže za zimní období o 4 procentní body z 2.4% na –6.4%.
  • Ztráta před zdaněním, na které se projevuje vliv sezónnosti odvětví letecké přepravy, se snížila o 58% z 40 milionů GBP na 17 milionů GBP.
  • Růst celkových příjmů o 14% na 719 milionů GBP.
  • Ukazatel rentability vlastního jmění (ROE) vzrostl za posledních dvanáct měsíců o 11.9%, tedy o více než 6 procentních bodů z hodnoty 5.6% v březnu 2006.
  • Celý rok směřuje easyJet řízení na celoroční zisk před zdaněním o 40 až 50% vyšší než byl jeho rekordní zisk v roce 2006.
  • Za první půl rok přepravil easyJet o 11% více cestujících, a to 16.4 milionů.
  • Jednotkové výnosy na pasažéra se zvýšily o 0.8%, respektive o 0.26 GBP, na 31.7 GBP za sedadlo.
  • Ostatní výnosy vzrostly o 18%, tedy o 0.58 GBP na konečných 3.81 GBP na jedno sedadlo.
  • Jednotkové náklady mimo nákladů na palivo se snížily o 2.1%, resp. 0.57 GBP na sedadlo, z 27.75 GBP na 27.18 GBP.
  • easyJet začal operovat 16 nových linek, nyní tedy létá na 292 linkách do 75 letišť ve 20 různých zemích.
  • V únoru 2007 byla otevřena nová báze v Madridu se 4 novými letadly airbus A319. Zároveň se zdvojnásobil počet linek z Madridu z původních 9 na nynějších 18, včetně domácích linek v rámci Španělska, ale také nových linek do Velké Británie, Francie, Itálie, Švýcarska, Německa a Maroka.
  • easyJet rozšířil svoji flotilu o 100. letoun airbus A319, celkem tak operuje flotilu 130 letadel, která je s průměrným stářím letadla 2,2 let vůbec nejmladší v Evropě.

Generální ředitel easyJet Andy Harrison se k výsledkům vyjádřil: V první polovině našeho finančního roku zaznamenal easyJet zlepšení ve všech oblastech. Díky naší kombinaci nízkonákladového modelu s veškerou péčí a pohodlím a stále se rozšiřující sítí, která nyní zahrnuje 75 letišť a 300 různých linek ve 20 zemích, se nám podařilo získat nové zákazníky. Za posledních 6 měsíců končících březnem 2007, přepravil easyJet o 11 procent více pasažérů, celkem přes 16 milionů cestujících.

Dále pokračoval trend ve zlepšování obchodní marže, která se zvýšila za zimní období o 4 procentní body z 2.4% na –6.4%. Celkové jednotkové výnosy na sedadlo se zvýšily o 0.84 libry a jednotkové náklady, mimo náklady na pohonné hmoty, se snížily o 0.57 libry na jedno sedadlo. Tímto se podařilo dosáhnout o více než polovinu nižší sezónní ztráty z původních 40 milionů liber na 17 milionů liber.

easyJet rozšířil svoji flotilu o stý letoun airbus A319, celkem tak operuje flotilu 130 letadel, která je s průměrným stářím letadla 2,2 let vůbec nejmladší v Evropě. Naší investicí do moderní flotily se nám podařilo snížit objem leteckých emisí od roku 2000 o 18 procent.

V nejbližší budoucnosti očekáváme 15 procentní růst nabízené přepravní kapacity a stále klademe důraz na faktor vytíženosti, a to pak zejména v nadcházejícím letním období.