Finanční skupina International Personal Finance plc, vlastník společnosti Provident Financial s.r.o. v České republice a na Slovensku, zveřejnila předběžné hospodářské výsledky a oznámení o výplatě dividend za rok 2007

International Personal Finance plc („IPF“ nebo „skupina“) je rychle rostoucí mezinárodní společnost, která poskytuje malé hotovostní půjčky bez ručitele více než 1,9 milionům zákazníkům v šesti zemích. IPF vznikla oddělením mezinárodní divize od společnosti Provident Financial plc. Její akcie byly přijaty k obchodování na oficiálním trhu pro kótované cenné papíry Londýnské burzy cenných papírů dne 16. července 2007. Její výsledky jako bývalé obchodní divize za období do oddělení obou společností jsou součástí konsolidovaného hospodářského výsledku společnosti Provident Financial plc.

Nejdůležitější provozní a finanční ukazatele

• zisk před zdaněním vzrostl o 25,6 % na 50,1 mil. GBP (2006: 39,9 mil. GBP)*

Solidní růst:

• počet zákazníků vzrostl o 8,8 % na 1,94 mil.;
  • průměrná čistá hodnota pohledávek vzrostla o 11,8 %** na 362,1 mil. GBP;
  • čistá hodnota pohledávek ke konci období vzrostla o 18,8 %** na 443,2 mil. GBP;
  • výnosy vzrostly o 8,5 %** na 409,8 mil. GBP
  • kvalita půjček se výrazně zlepšila: podíl ztrát ze snížení hodnoty půjček na výnosech se snížil z 29,3 % na 21,8 %
  • výnos na akcii vzrostl o 29,5 % na 13,65 pence*
  • konečný návrh dividendy je 2,85 pence na akcii (dividenda za celý rok: 4,75 pence)
  • zdravá rozvaha: nízká zadluženost a dostatečný prostor pro financování růstu až do roku 2010

* na základě předběžných údajů ** za stálých kurzů

Christopher Rodrigues, předseda představenstva společnosti IPF, k výsledkům uvedl: „S našimi výsledky za první rok fungování jako nezávislé skupiny společností jsme velmi spokojeni. Všechny naše společnosti dosáhly dobrých výsledků a pro rozvoj podnikání máme dostatek zdrojů. Rozvíjející se trhy pro nás představují příležitost k dosažení ziskového růstu a naše skupina disponuje lidským kapitálem i finančními prostředky, aby této příležitosti dokázala využít. Očekáváme, že rok 2008 pro nás bude dalším rokem výrazného růstu.“

Naše společnosti ve střední Evropě si v roce 2007 vedly dobře. Zisk před zdaněním se zvýšil o 16,5 mil. GBP (25,7 %) na 80,6 mil. GBP. Během druhé poloviny roku 2006 jsme se výhradně zaměřili na zlepšení kvality půjček. V roce 2007 jsme s postupným snižováním hodnoty nekvalitních půjček přesunuli pozornost na kontrolovaný růst počtu zákazníků na všech trzích s výjimkou Slovenska. Tato strategie byla úspěšná a vedla jak k většímu růstu počtu zákazníků, tak k poklesu podílu nekvalitních půjček. Počet zákazníků se ve druhém pololetí zvýšil o 50 000 a za celý rok činil 1 592 000, což představuje oproti roku 2006 nárůst o 4,5 %.

Naše společnost v České republice, Provident Financial s.r.o., dosáhla v roce 2007 velmi dobrých výsledků. Počet zákazníků se na konci roku 2007 zvýšil o 6,7 % na 271 000. Vzhledem k růstu příjmů českých zákazníků jsme byli schopni zvýšit průměrnou výši půjčky, což spolu se solidním růstem počtu zákazníků přineslo zvýšení objemu poskytnutých půjček o 10,7 % na 111,7 mil. GBP. Průměrná čistá hodnota pohledávek se rovněž zvýšila odpovídajícím způsobem o 10,5 % a také výnosy výrazně vzrostly – o 11,0 % na 69,4 mil. GBP. Kvalita půjček za rok 2007 zůstala velmi dobrá s podílem ztrát ze snížení hodnoty půjček na výnosech 20,3 % (rok 2006: 21,6 % před rozpuštěním opravných položek ve výši 3,5 mil. GBP).

Čisté výnosy se zvýšily o 4,5 % na 55,3 mil. GBP. V České republice očekáváme v roce 2008 zdravý růst s mírným zvýšením podílu nekvalitních půjček, který bude tento růst doprovázet.

Naším hlavním cílem na Slovensku bylo v roce 2007 zlepšení kvality půjček, poté co na konci roku 2006 došlo k zavedení účinnějšího systému řízení poskytování úvěrů. Tohoto cíle bylo dosaženo a podíl nekvalitních půjček do 31. prosince 2007 se snížil o 1,4 milionu GBP (24,7 %) na 6,4 milionů GBP. Ztráta ze snížené hodnoty půjček nyní představuje 23,3 % z výnosů v porovnání s 35,0 % na konci roku 2006. V důsledku zvýšené obezřetnosti při poskytování půjček se počet zákazníků nezměnil a nadále činil 131 000, což je úroveň odpovídající situaci v prosinci 2006 a v červnu 2007. Objem poskytnutých půjček se přitom snížil o 5,1 % na 41,2 mil. GBP. Výrazně se však zlepšila kvalita a ziskovost klientské základny, a proto jsme mohli kvalitnějším zákazníkům poskytnout větší půjčky. V důsledku toho se zvýšila průměrná čistá hodnota pohledávek o 5,0 % na 23,1 mil. GBP. Výnosy se zvýšily o 11,3 % na 27,5 mil. GBP. Čisté výnosy se zvýšily o 6,6 mil. GBP (30,2 %) na 21,1 mil. GBP. V roce 2008 očekáváme na slovenském trhu opětovný růst počtu zákazníků při zachování kvality úvěrů.

Společnost Provident Financial s.r.o. působí na českém trhu krátkodobých hotovostních půjček pro domácnosti již 10 let. Poskytuje půjčky za transparentních podmínek, půjčky jsou bezúčelové, bez ručitele, bez skrytých poplatků a sankcí a v okamžiku uzavření smlouvy zná zákazník konečnou částku, kterou zaplatí. V České republice zajišťuje zázemí společnosti 650 zaměstnanců a na 3 300 obchodních zástupců. Výše půjčky se pohybuje od 3 000 do 50 000 Kč s délkou splácení 27, 40 či 53 týdnů.

Mezinárodní finanční skupina International Personal Finance (IPF) se sídlem v britském Leedsu nyní působí v šesti zemích, v nichž prostřednictvím sítě 28 000 obchodních zástupců poskytuje své služby 1,9 milionům zákazníkům a zaměstnává na 5 000 lidí.